Abop- parlementariër Edward Belfort vindt niet dat de politie verkeerd heeft gehandeld door gericht te schieten op de vluchtende 14-jarige inbreker Rinesh R. Vooral op social media wordt fel gediscussieerd over het voorval. Sommigen vinden het toegepaste geweld overdreven. “Niet elk optreden is fout. De politie moet koste wat het kost conform de ambtsinstructie haar werk kunnen doen. De inbrekers gaven geen gehoor aan de waarschuwingsschoten. Het is wel jammer dat deze 14-jarige jongeman op zo een vitale plek geraakt is, maar hij heeft het zelf gezocht door te kiezen voor het criminele pad”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Door de schotwond ligt de tiener momenteel op de Intensive Care. Het assembleelid benadrukt zich ernstig zorgen te maken over het stijgend aantal jonge mannen of tienerjongens binnen de criminaliteit. “Ik wil dat ze dit gewoon nalaten. Het is in feite een probleem bij de jongens die de school niet bezoeken, maar ervoor kiezen om hardwerkende personen te gaan benadelen. Dat is helemaal af te keuren, want zij zouden het ook niet leuk vinden als een derde hetzelfde met hen zou doen. Hoe lang ga je van gestolen goederen leven? Als je dat zet tegenover je veiligheid en leven, dan kies je liever voor je veiligheid en leven”, aldus de politicus. De voormalige justitieminister stelt dat het gedrag van tienerjongens beïnvloed wordt door hun vriendenkring, milieu, opvoeding en ook nog de verslechterde situatie van het land. Het ligt volgens hem daarom bij ouders en verzorgers om erop toe te zien dat zaken niet een verkeerd beloop hebben. “Soms hebben de ouders het ook niet breed, maar de kinderen willen toch aan bepaalde spullen komen. Dan denken zij: ‘eenmaal mi ouders de na wroko, dan mi go broko wang oso’. Het is zeer ernstig, waar er armoede is, gaat de criminaliteit hoogtij vieren. Dat is funest voor de totale samenleving”, aldus de politicus.
‘Ren niet weg, want anders zoek je nog meer ernstige problemen’
Belfort benadrukt dat hij het daarom als een missie heeft om jongeren op scholen te spreken en hen te ontmoedigen voor het slechte pad te kiezen, omdat de jeugd de toekomst is van morgen. “Ik praat steeds met ze, maar bepaalde jongemannen willen niet horen. Als de politie je aanspreekt, ren niet weg want anders zoek je nog meer ernstige problemen. De politie kan geen kansen nemen, want een jeugdige verdachte kan ook gewapend zijn en terugschieten. Laten wij daarom hopen dat die 14-jarige het haalt en nu ervoor kiest om zijn leven te verbeteren, want hij heeft nog een heel leven voor zich”, stelt hij.
CIVD’er handelde correct in geval 17-jarige Vikash Badal
Belfort herinnert zich nog het geval in 2016, waar de 17-jarige Vikash Badal na een beroving bij een pompstation aan de Coesewijnestraat, nauwelijks 300 meters verwijderd van de woning van Belfort, tijdens de vlucht door een militair werd doodgeschoten. De jongen werd in de rug geraakt, terwijl hij achter op een wegrijdende bromfiets zat. “Die jongeman lag toen dood op straat, maar hij heeft het probleem zelf uitgelokt. Die CIVD’er heeft zijn werk gedaan door op een rover te schieten. Het is pas achteraf dat wij allemaal wisten dat het om een 17-jarige jongen ging”, stelt de parlementariër.
Verder schieten op 21-jarige Furgil Kartowikromo was niet nodig
Ook in februari werd de 21-jarige Furgil Kartowikromo dodelijk geraakt door een politiekogel nadat hij ook geen gehoor gaf aan waarschuwingsschoten. Furgil bleef zijn vlucht voortzetten. Op de hoek van de Hubrajia- en de Smeldzweg is toen gericht geschoten op zijn voertuig, waarna het voertuig in een goot belandde. Furgil bleek geraakt te zijn en overleed ter plaatse. In deze zaak werd toen de oom van de 21-jarige aangehouden voor diefstal van gascilinders. “Hier keur ik de handeling van de politie af. De oom werd wel tijdens de vlucht klemgereden, dus de identiteit van zijn kompaan kon achterhaald worden. Het was niet nodig om verder te schieten op het ander voertuig”, aldus de politicus.
FR