De Anton de Kom Universiteit en het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) bereiden zich voor op de wetenschappelijke conferentie, die traditioneel om de 5 jaar wordt georganiseerd. In 1993 tijdens 120 jaar immigratie en 125 jaar afschaffing slavernij werden 2 boeken uitgebracht en in 1998 werd de eerste conferentie georganiseerd. Helaas waren er toen geen publicaties uitgekomen. In 2003 is het weer georganiseerd, waaruit er toen 1 boek is verschenen, waarna in 2008 weer niets werd uitgebracht. “In 2013 hebben we een heel grote conferentie gehouden, waaruit er 4 boeken zijn verschenen. Deze conferentie was enorm geslaagd, wat ons reeds toen heeft doen besluiten om dit weer te organiseren”, zegt historicus Maurits Hassankhan. “De competities die we hebben georganiseerd vanaf 2003 ging niet alleen over immigratie, maar in ons lustrumherdenking hebben we herdacht de immigratie van Chinezen, Hindoestanen en de afschaffing van slavernij.” Waar het IGSR zich nu over zal buigen, is de herdenking van de afschaffing van de slavernij en herdenking van de immigratie. Dit werd ‘The legacy of slavery and indentured labour’ genoemd. Een van de nieuwe dingen in deze competitie is dat de Portugezen ook meegenomen zullen worden in de gesprekken, alsook zullen er inleidingen worden gehouden over de Chinese immigranten. Deze conferentie herdenkt ook het feit dat contractarbeid van Hindoestanen uit India 100 jaar geleden is stopgezet.
50 jaar Adek
“Deze conferentie organiseren we ook ter herdenking van het 50-jarig bestaan van de universiteit van Suriname”, zegt de historicus. De voorbereiding van de conferentie is meer dan 2 jaar begonnen, waarbij een commissie werd geïnstalleerd door het bestuur van Adek om de conferentie voor te bereiden. Er zijn oproepen gestuurd naar personen, die interesse hebben om aan de conferentie deel te nemen middels het presenteren van inleidingen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat overigens om een wetenschappelijke conferentie, waar resultaten van wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd gaan worden met verschillende onderwerpen, waarna de inleiders voor 2 maanden de gelegenheid zullen krijgen hun presentaties bij te werken en dan zal gekeken worden om uit deze presentaties minimaal 5 boeken te halen.
Al 160 inleiders waaronder 35 Surinamers
“We kiezen ervoor de conferentie om de 5 jaar te doen om jonge wetenschappers uit de hele wereld te halen om met elkaar van gedachten te wisselen over onderwerpen die betrekking hebben op de erfenis van slavernij, contractarbeid, immigratie en diaspora.” Bij de opening zelf zal een link gelegd worden tussen slavernij en indentured labour. De belangstelling voor deze conferentie is groot met tot op dit moment 160 inleiders, waarvan ruim 35 Surinamers zijn die in 4 dagen afgewerkt moeten worden. Daarvoor zal in het IGSR-gebouw 3 lokalen beschikbaar gesteld worden, waar er simultaan parallel sessies gehouden zullen worden. Er zullen in totaal 38 sessies gehouden worden. De conferentie zal multidisciplinair zijn met diverse onderwerpen, waaronder de relatie tussen etnische groepen, de politiek in een multiculturele samenleving, religie (Hindoeïsme, Islam, Winti) en medische geschiedenis (historisch bekeken de medische aspecten binnen de samenleving). De inleiders komen uit meer dan 20 landen. De opening van de conferentie is op 18 mei en op 19 tot en met 22 mei zal men zich volledig focussen op de panelsessies.
NK