Bronto Somohardjo: “Mijn vader is geen grondrover”

Koppigheid zijn grootste onvolkomenheid

Bronto Somohardjo hekelt het feit dat zijn vader Paul Somohardjo uitgemaakt wordt voor grondrover. Politieke tegenstanders vinden dat hij grond heeft gestolen. “Ze praten niet over de duizenden gronden die hij gegeven heeft aan burgers voor landbouw, woningbouw en andere zaken. Daarnaar kijken ze niet”, zei zoon Bronto tijdens de viering van de 75ste jaardag van zijn vader in het Pertjajah Luhur-centrum te Beekhuizen. “Waarom praat men niet over dat de huidige regering aan 1 persoon 860.000 hectare heeft gegeven. Dat zijn 860.000 voetbalvelden aan 1 persoon. Daarvan hoor je niets”, zei hij. “Een parlementariër van de coalitie heeft honderden miljoenen gestolen van het project Naschoolse Opvang (NSO) en heeft nu een eettent aan de Wilhelminastraat geopend daarmee. Niemand zegt iets hierover”, zei Bronto.
Bronto ergert zich ook aan het feit dat zijn vader voor racist wordt uitgemaakt. “Wat men niet zegt, is dat Paul Somohardjo voorzitter is van de meest multiculturele partij, de Pertjajah Luhur. Dat heeft de huidige president 5 jaar geleden in ditzelfde partijcentrum op het podium ook gezegd”, zei zoon Somohardjo. Bronto vindt dat zijn vader een paar grote onvolkomenheden heeft en een paar kleine zwaktes. “Ik ga niet praten over de kleine zwaktes”, zei hij. “Maar zijn grootste onvolkomenheid is dat hij heel koppig is. Niemand is zo koppig als hij. Toch zijn we trots op hem, omdat hij ons geleerd heeft om te strijden. Ondanks grote tegenslagen door blijven vechten om je doel te bereiken.” Tot slot gaf Bronto aan dat geld geen zwakte en onvolkomenheid is van Paul Somohardjo. “Daarom gaat hij nooit stelen van het volk of kinderen.”
Broer Rudi Somohardjo bracht namens de familie de felicitaties over aan Paul. “Hij is niet in het machtscentrum, maar blijft geliefd onder het volk. Kijk maar naar de grote opkomst hier vandaag”, zei Rudi, die uit Nederland is gekomen voor dit feest. “Paul Somohardjo is iemand die veel liefde heeft voor het land, het volk en de cultuur. Hij heeft ook een intermenselijke brug gebouwd binnen de Surinaamse politiek. Daarom is de eerste Chinese parlementariër uit de PL voortgekomen, zo ook de eerste vrouwelijke Inheemse parlementariër”, zei Rudi. “Paul, je kan altijd op de steun van de familie rekenen.”
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!