De werknemers verbonden aan de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) hebben op 3 mei 2018 hun werkzaamheden hervat. Zij staakten het werk op woensdag vanwege verlate uitbetaling van de lonen. Gisteren werden de lonen overgemaakt en besloot de algemene leden vergadering om het werk te hervatten. Het verlaat uitbetalen van lonen blijkt volgens bondsvoorzitter Robby Naarendorp te zijn verworden tot structuur. Het is volgens hem geen kwestie meer van “lijken op een structureel probleem te worden”. Het feit dat de werknemers elke maand verlaat worden uitbetaald, is naar zijn oordeel een teken van een gerealiseerd structuur. “Verlaat uitbetalen is al gestructureerd. Iedere maand is er weer sprake van: ‘Is er gestort?’”, zegt Naarendorp. Vandaar dat de bond reeds in januari 2018 de directie van RGD schriftelijk en mondeling in kennis heeft gesteld dat zij de continuïteit van de werkzaamheden niet kan garanderen, mocht blijken dat de gelden op de laatste werkdag van de maand niet zijn gestort.
“Als er niet gestort was, zouden de mensen niet werken. Er zijn afspraken gemaakt met betrekking tot de toekomst. Mochten wij deze situatie weer meemaken, weten de mensen hoe te handelen. Als er niet gestort wordt, gaan de mensen niet aan het werk. Als er na 5 dagen gestort wordt, gaan de mensen na 5 dagen aan het werk. Dat is simpel”, meent de bondsvoorman. Er is een aantal diensten dat door de overheid betaald wordt. Naardendorp herhaalt een kreet dat al vaker in de ether is beland: “Het blijkt dat wij nooit hebben gehoord dat de assembleeleden en ministers geen geld hebben ontvangen. Steeds weer zijn het de ziekenhuizen en instanties als RGD. Je vraagt je in gemoede af, als men een spelletje met ons speelt”.
Hij benadrukt dat de leiding van RGD vanaf het begin al bezig is met het garanderen van de salarissen van de werknemers. Hij begrijpt de problemen van de leiding, maar beseft dit ook niet telkens aan de leden te kunnen verkopen. De hoofdverantwoordelijken moeten uiteindelijk ervoor zorgen dat de leiding van RGD in staat is om op structurele wijze leiding te geven. Vanwege de structurele financiële problemen echter wordt de hele dienst verstoord. (foto en tekst: Kavish Ganesh)