Stille loop Next Generation voor vermiste vissers

Xaviera Jessurun
Xaviera Jessurun
De activistengroep The Next Generation organiseert vandaag een stille loop in nationale rouw voor onder andere de vermiste vissers en alle overige ten onrechte overledenen en slachtoffers van criminaliteit. “Wij beschouwen dit als een nationale ramp. De laatste keer dat er 16 personen in één keer vermist zijn geweest, was tijdens de vliegramp van de SLM in 1989. Een stille loop als eerbetoon naar de nabestaanden en elkaar toe, omdat wij allemaal inwoners zijn van Suriname en het leed onbeschrijfelijk is. Wij zijn van mening dat dit een gigantisch leed is waar de totale samenleving stil bij moet staan”, zegt groepsvertegenwoordiger Xaviera Jessurun aan Dagblad Suriname. De loop begint om 17.00 uur bij het oude Vlaggenplein. De activiste voert aan dat de groep ook erg verontrust is over de manier waarop de regering met deze kwestie omgaat. “Naar aanleiding van de verruwde criminaliteit en vermiste vissers zijn wij erg ontroerd. Uitgaande van de reacties in de samenleving, op social media en het nieuws merk je dat de regering er niet bij stilstaat wat de impact is en geen empathie toont. Zij verzaken hun verantwoordelijkheden na te komen.” Jessurun vindt het geweldig dat door inspanning van derden 1 van de 16 vermiste vissers gisteren levend is teruggevonden. De overlevende is opgepikt door een ander vaartuig.
Geen enkele hoge functionaris heeft ‘acte de présence’ gegeven
Jessurun kan zich vooral niet indenken dat de president ervoor kiest om samen met 4 ministers in het vliegtuig te stappen richting Brazilië, terwijl er een nationale tragedie gaande is. Volgens de activiste heeft de reactie van de samenleving ervoor gezorgd dat er nu gehold en gerend wordt door autoriteiten. “De regering is nu inderdaad fysiek actie aan het uitvoeren, maar wij zijn nu 6 dagen verder. Waar zijn onze ambtsdragers? De tragedie is al sinds vorige week vrijdag gaande en maandag besloot hij in het vliegtuig te stappen en weg te gaan. Waarom gaan ook de ministers van Justitie & Politie, Buitenlandse Zaken, Defensie en Landbouw, Visserij en Veeteelt weg. Vervolgens stuurt de vicepresident een condoleancebericht naar de nabestaanden via het hoofd van het NCCR. Het zijn 16 gezinnen die personen kwijt zijn, maar geen enkele hoge ambtenaar in functie heeft ‘acte de présence’ gegeven de eerste 5 dagen”, aldus de activiste.
Dc heeft wel vergunning verstrekt
Hoewel de activistengroep eerder problemen had met het verkrijgen van een vergunning bij het organiseren van vreedzame protesten, zegt Jessurun dat de groep wel over een vergunning beschikt. De groep is donderdagmorgen persoonlijk bij districtscommissaris Mike Nerkust geweest en hem voorgehouden om medewerking te verlenen voor zo een urgente zaak. “Als burgers kunnen wij niet veel betekenen, maar dit is onze manier van empathie tonen naar de nabestaanden. Ik denk dat hij en zijn beleidsmedewerkers dan wel tot dat inzicht zijn gekomen”, aldus Jessurun. De route van de loop is de Lim A Postraat richting Kerkplein, Noorderkerkstraat, Henck Arronstraat, Grote Combeweg, Van Sommelsdijckstaat en Kleine Waterstaat richting het Onafhankelijkheidsplein.
FR

error: Kopiëren mag niet!