Invoering BTW zal in ieder geval noodzaak ambtenaren looncorrecties creëren

Bron: Halfjaarverslag SPS "Monitoring van de Surinaamse Economie"/verwerking DBS
Bron: Halfjaarverslag SPS “Monitoring van de Surinaamse Economie”/verwerking DBS
De Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) diende in juli 2018 te worden ingevoerd. De verwachte extra inkomsten in 2018, 2019 en 2020 zouden respectievelijk SRD 103, SRD 602 en SRD 725 miljoen moeten zijn. De resultaten van de BTW-invoering zijn gebaseerd op berekeningen van een consultant, uitgaande van een tarief van 15 procent en verlichting van de directe belastingdruk voor de bevolking. Dit nam de Stichting Planbureau Suriname (SPS) in haar recentste publicatie mee. In het kader van het monitoren van de Surinaamse economie bij de uitvoering van het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021, worden er door de SPS 2 halfjaarlijkse verslagen uitgegeven. Hierin worden er ook projecties en assumpties gemaakt middels scenario’s.
Om de reële lonen van de overheid na de invoering van BTW op het niveau van 2017 te handhaven, zou er volgens de projecties van SPS sprake moeten zijn van een extra looncompensatie in 2018 en 2019 van respectievelijk 6,5 procent en 1,5 procent. Dit is in scenario 1 het geval.
De economie kan in een ander scenario (2), met een voorzichtige benadering, gedurende de periode 2017–2021 gemiddeld met 0,9 procent groeien. Er kan in deze periode echter een afname zijn van de exporten met gemiddeld 5 procent op jaarbasis, door lagere wereldmarktprijzen voor de voornaamste exportproducten, goud en aardolie. Deze ontwikkeling kan leiden tot een afname van de overheidsinkomsten uit de mineralensector. Echter kan ook hier, door het invoeren van de BTW, de totale overheidsinkomsten in 2018-2021 stijgen. Het invoeren van de BTW zal vooral in 2019 een extra inflatie-impuls geven en ook roepen voor loon-correcties.
In een gewenst (hoopvol) scenario (3) zou om de reële lonen van de overheid na de invoering van BTW op het niveau van 2017 te handhaven, ook een extra looncompensatie in 2018 en 2019 moeten worden toegekend. In deze gunstige situatie zou de looncompensatie echter hoger liggen dan in het eerste geval. In 2018 en 2019 zou de looncompensatie respectievelijk 7,6 procent en 3,6 procent moeten zijn. De inkomsten uit BTW zijn hier hetzelfde. Er zou meer inkomsten moeten worden gezocht. De overheid zou in de niet belastingsfeer in 2018 extra inkomsten genereren door de verkoop van overheidsbezittingen van circa SRD 150 miljoen, door een versnelde inning van grondhuur en een verhoging van het canonbedrag op grondhuur, waardoor SRD 130 miljoen extra geïnd wordt.
De vakbeweging heeft in april 2018 duidelijk gemaakt garantiestelling te willen hebben alvorens BTW wordt ingevoerd. “Een van de garanties moet zijn dat wij niet weer het kind van de rekening worden”, zei C-47 voorzitter Robby Berenstein. Hij verwees hierbij naar uitspraken van de directeur der Belastingen, Roy May, die zou hebben gesteld dat er nauwelijks inflatie zal optreden bij invoering van BTW. Projecties wijzen echter anders uit. De operationalisering van een systeem van BTW gedurende de stabilisatieperiode werd voor 1 januari 2018 ingeroosterd. Vervolgens werd het verschoven naar 1 juli. De derde verschuiving kwam in de maand april, zonder een streefdatum.
Het is volgens critici in elk geval goed dat de BTW niet wordt ingevoerd. Dit, om geen herhaling van het drama van de Basiszorgwetten en de Naschoolse Opvang te krijgen. Het drama met een slecht voorbereide BTW zou echter veel groter kunnen zijn (een grotere economische chaos creëren).
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!