Na het onderhoud tussen de Douanebond en de minister van Financiën ging het bondsbestuur gisteren met de resultaten richting een algemene ledenvergadering (alv). De alv werd geïnformeerd dat de minister heeft gevraagd om twee weken werktijd met de bedoeling om de thuis gezette top en ambtenaren van de Douanedienst weer aan het werk te krijgen. In eerste instantie waren de leden niet blij met de twee weken. Zij vinden twee weken te lang. Hun eis was dat de mensen direct weer op de werkvloer werden gehaald. “Op een gegeven moment ben je als bestuur verantwoordelijk. Je hebt afspraken met de minister gemaakt en de minister de ruimte geboden”, stelt voorzitter Joyce de Vlugt.
In de wandelgangen werd tijdens de schorsing van de alv summier geklaagd over de gang van zaken. Het bestuur is akkoord gedaan met het voorstel van de minister. Vervolgens stapt het bestuur daarmee naar de alv om de toezegging aan de leden te verkopen. Er werd toen opgemerkt dat eigenlijk het bestuur de minister moest aanhoren, daarna de leden moest informeren en vervolgens de minister moest meedelen wat het standpunt van de alv in deze kwestie is geweest.
Als het aan de leden ligt, komt dezelfde leiding weer aanzitten. Zij zien geen valide redenen waarom de mensen thuis zijn gezet. Men vindt dat de groep het werk juist naar behoren doet. De leiding kreeg volgens De Vlugt juist de ruimte niet om haar werk naar behoren te doen. Er moet een reden opgegeven worden waarom de mensen niet meer kunnen worden ingezet. De bond eist in deze een grondige, zwart op wit vastgestelde reden. “Iedereen is onzeker. De anderen zijn nog niet aan het werk. Vandaag zijn zij aan de beurt. Je weet niet of jij de volgende bent die aan de beurt is om terzijde geschoven te worden. Men wacht tot 16 mei, om te zien of de mensen werkelijk teruggeplaatst zijn”, meent de voorzitter.
Duidelijkheid in de week van 15 mei
De bond is nog in onderhandeling met de minister. Hij heeft aangegeven dat een ieder die thuis is gezet, inclusief de directeur, weer ingezet zal worden. In de week van 15 mei zal er meer duidelijkheid komen. “Wij nemen aan dat wij uiterlijk 16 mei uitgenodigd worden om te weten waar de mensen geplaatst zijn”, stelt De Vlugt. De bond heeft geëist dat, gezien er geen vlekken zijn aangetoond op de integriteit van de vorige leiding, de mensen in de douaneorganisatie worden ingezet en niet elders op het ministerie van Financiën. “De mensen hebben niets gedaan. Als zij gemuteerd moeten worden, dan heeft de bond geen problemen daarmee. Wij kunnen alleen niet leven met het feit dat zij thuis moeten blijven”, stelt De Vlugt.
De bond is meegedeeld dat de reden van het opzijzetten van de leiding, die uit 3 personen bestond, plus 4 ambtenaren van de douanerecherche, gezocht moet worden in een stuk hervorming bij de dienst. De Vlugt merkt wel op dat de overheid binnen de reorganisatie van deze dienst juist de jongeren nodig heeft. Er is nu een groep van senioren (wel ervaren), mensen aan het managementteam gevoegd. Er zijn echter mensen waar de dienst in heeft geïnvesteerd. Die zouden in beginsel niet thuis moeten zitten. “Wij hebben de minister gevraagd dat binnen het interim managementteam ook actieve ambtenaren plaatsnemen. Als ambtenaar moet je doorgroeimogelijkheden hebben. Er kunnen geen externe krachten daar zitten, terwijl er mensen binnen de organisatie niet kunnen doorgroeien. Er is ook gevraagd om vanuit de vakbond iemand plaats te laten nemen in het interim managementteam. Dit, zodat wij zicht hebben op wat er daar plaats zal vinden. Op dit moment hebben wij geen zicht op het werk van de externe krachten”, aldus de bondsvoorvrouw.
Kavish Ganesh