Waterberg: ‘Sterftegevallen zullen toenemen’

De SZF-verzekerden zullen vanaf 4 mei voor de kosten van voorgeschreven medicamenten betalen, onder verstrekking van een kwitantie. Met deze kwitantie kunnen de SZF-cliënten zich aanmelden op het SZF-kantoor voor restitutie. De laatste maanden is volgens de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) onder de apotheken geconstateerd dat de betaling voor geleverde diensten door de grootste zorgverzekeraar steeds verlaat plaatsvindt. Er zijn in de afgelopen maanden diverse gesprekken geweest die geleid hebben tot afspraken. Helaas moet geconstateerd worden dat gemaakte afspraken over de betaling niet worden nageleefd. “Een heel zorgwekkende kwestie. Als mensen moeten betalen, dan zijn wij helemaal terug bij af om gezondheid toegankelijk en betaalbaar te maken voor onze burgers. Dat kan ook betekenen dat wij veel meer sterftegevallen zullen hebben”, zegt BEP-parlementariër Celsius Waterberg, lid van de vaste parlementaire commissie Volksgezondheid, aan Dagblad Suriname. Volgens de politicus zal Suriname nu nog verder achterlopen op het doel van de Verenigde Naties om gezondheidszorg tot 2030 voor iedereen toegankelijk te maken.
Enige oplossing is invoering AZV
De enige oplossing van de gehele chaos binnen de zorgsector is om de Algemene Ziekenkosten Verzekering (AZV) in te voeren. Hij wijst erop dat het AZV zichzelf zou betalen. De politicus heeft hij zich vanaf zijn periode als minister van Volksgezondheid sterk gemaakt voor de invoering van AZV, omdat hiermee alle geldstromen weg komen te vallen. “Zoals ik dat vanaf 2006 heb gepredikt. Mensen krijgen een permanente verzekeringskaart, terwijl de overheid de inning van de bijdrage van burgers op andere manieren doet. Dat kan met de inning van een speciale heffing, BTW, op bepaalde luxe goederen en goederen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe meer mensen een bijdrage leveren aan deze AZV, hoe goedkoper het dan voor een ieder zal zijn. De burger zal het niet voelen, terwijl ook de dure medicamenten en medische ingrepen betaald zullen kunnen worden. Ik weet niet waarom wij andere dingen uitproberen in Suriname”, stelt hij. Volgens de BEP’er heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen om gezondheidszorg in alle landen toegankelijker te maken middels een AZV. De parlementariër vermoedt dat de politiek vanaf de Nieuw Front-periode tot nu ertoe heeft geleid dat zijn voorstel niet is meegenomen. Ook de Bazo ziet hij als een creatie van de politiek dat maar niet werkt.
Waar gaan patiënten überhaupt geld vinden om voor te schieten?
Waterberg benadrukt dat het sturen van patiënten naar het SZF voor restitutie in de praktijk niet zal werken, omdat het financieel probleem van het SZF hiermee niet wordt weggewerkt. “Als het SZF het geld niet heeft om de apothekers te betalen, waar gaat de verzekeraar het dan ineens vinden? Natuurlijk zullen de apothekers ook een ander tarief hanteren voor burgers dan zij met het SZF zijn overeengekomen. Waar zullen de verzekerden het extra geld überhaupt vinden om voor te schieten?”, benadrukt de volksvertegenwoordiger die zelf ook arts is. Volgens de politicus wordt maandelijks al fors neergeteld voor een verzekering die alle nodige garanties moet bieden. Het grootste deel van de basiszorgverzekerden (Bazo) wordt door de Staat gefinancierd, omdat deze groep niet in staat is zichzelf te verzekeren. Met deze regeling worden deze sociaal zwakkeren alvast in problemen gebracht.
SZF: betaling vindt donderdag plaats
Zodra de achterstallige betalingen aan de apotheken plaatsgevonden hebben, zal het voor de apotheken weer mogelijk zijn om de dienstverlening aan de samenleving als vanouds aan te bieden. Het Staatsziekenfonds belooft dat de betaalstukken voor de particuliere apotheken zijn verwerkt en dat donderdagochtend het bewijs van overmaking toegestuurd wordt naar de VvA. Met de overmaking van de gelden, hoopt het SZF dat de dienstverlening aan de SZF- verzekerden onverkort op de gebruikelijke manier in de particuliere apotheken doorgaat.
FR

error: Kopiëren mag niet!