Was de Kustwacht maar echt geintroduceerd?

Een mooie zonnige dag. Het is vandaag 1 september 2013. We bevinden ons op het terrein van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Een helikopter en nog twee moderne patrouilleboten geven enkele demonstraties weg. Vandaag wordt de Surinaamse Kustwacht geïntroduceerd. Let op! Duidelijk wordt gesteld: “Ceremonieel geïntroduceerd.” Het project kost SRD 80 miljoen. Intussen zijn er al 3 boten en een helikopter onder het beheer van de Surinaamse Kustwacht. Binnen een jaar groeit dat tot 5 boten en enkele vliegtuigen, zegt Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV). De wetgeving is er ook nog niet. Maar geen probleem. In 2016 is dat ook aangenomen door de DNA. Hiermee is wettelijk geregeld dat de kustwacht ook opsporingstaken krijgt om berovingen op zee en grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Vooral berovingen op zee. De visserijsector kan op jaarbasis tientallen miljoenen US-dollars opleveren, net als de goud-, hout- en aardoliesector. Biza-minister Soewarto Moestadja deelde mee dat voor het begrotingsjaar 2014 voldoende geld is gereserveerd om de operationalisering van de kustwacht verder te financieren. Vp Robert Ameerali haast zich ook om een sneer te geven aan de Nieuw Front-regering. Zaken die de afgelopen 20 jaar niet zijn gerealiseerd, worden door de huidige regering nu wel aangepakt, benadrukt hij.
1 mei 2018. Hot news in alle (vrije) media is de vermissing van 16 vissers op zee. En de 4 zwaar gewonden die de brute beroving op zee hebben overleefd. Er is geen spoor van de 16 vermisten. Slechts een half gezonken boot is nog te zien. Ze zijn gekapt en overboord gegooid, sommigen met een batterij aan hun been gebonden. Ze zijn vermoord door de zee piraten. De 16 vermisten zaten in 4 afzonderlijke boten. De piraten hebben op hun tijd de beroving op dezelfde dag gedaan. Zwaar aangeslagen families die hun zoon, broer, man, en meer nog, vaders niet meer zullen zien. Nooit meer. Trouwens, in zijn traject om vertrouwen te winnen van de diverse organisaties, is Juspol-minister Getrouw als een trouwe vertrouwenspersoon van de president plichtsgetrouw meegegaan naar Brazilie voor een staatsbezoek. Geen persconferentie van het KPS. Of vertrouwt Getrouw die gasten niet. Er worden 16 personen vermist.
Maar waar is dan onze supermoderne Kustwacht. Waar zijn de 5 moderne patrouilleboten en de helikopters. Hoe hebben ze gepatrouilleerd dat de Guyanese piraten toch nog kans hebben gezien deze afslachting te kunnen plegen. Heeft de Kustwacht uberhaupt ooit wel gefunctioneerd, vragen velen zich af. Of zijn jullie ceremonieel gebleven na de ceremoniële introductie in 2013. Jerry, jij had de leiding van de commissie, wat is de stand van zaken. Gaan jullie nog met een statement komen namens de Surinaamse Kustwacht? Gaat de miljoenen visserij-industrie ook naar de maan. Ik wil niet op de tour gaan van de nationaliteit van de vissers of vermisten. Ze waren vrijwel allemaal Guyanezen. Maar dat maakt op dit moment niet veel uit. Het konden evengoed Surinamers zijn. Trouwens, de meeste Guyanese vissers zijn in dienst van Surinaamse vergunninghouders. Hun vis wordt door Surinaamse bedrijven opgekocht. Hun foerage wordt door Surinaamse ondernemers geleverd. En dat is niet weinig. Ik kan er van meepraten. Vis is rijk aan vitaminen. Zoveel voordelen voor de Surinaamse economie en volksgezondheid. En toch niet veel actie vanuit de regering. Of is dat geheim. Ik weet niet. Wat ik wel weet, is dat dit een van de grootste tragedies is die ik ooit heb meegemaakt. Was de Kustwacht echt geïntroduceerd en niet dat het bij een ceremonieel gedoe was gebleven, dan was dit leed ons misschien bespaard gebleven.
Sew Rattan

error: Kopiëren mag niet!