C-47 buigt zich over problemen afgelopen arbeidersjaar

C-47 buigt zich over problemen afgelopen arbeidersjaarDe Vakcentrale C-47 heeft in het kader van de Dag der Arbeid een assemblee van de arbeid belegd aangaande problemen die de vakbond in het afgelopen arbeidersjaar heeft geconstateerd. Robby Berenstein, voorzitter van C47, heeft zich daarbij gebogen over diverse aspecten zoals de ontwikkelingen met betrekking tot arbeid, een evaluatie van de organisatie zelf, de arbeidsverhoudingen op nationaal gebied en de ontwikkelingen binnen diverse organisatie op vakbondsgebied. Volgens Berenstein is de evaluatie geen willekeurige aangelegenheid. Het arbeidersjaar wordt beoordeeld op specifieke indicatoren. Zo heeft de vakcentrale een verandering mogen zien ten aanzien van de exporten, die de inkomsten van het land lichtelijk heeft doen stijgen. Praktisch wil dat zeggen dat er dus meer dollars in het land waren, wat ten gevolge had een lichte daling van de inflatie. “Echter moet nagegaan worden wat voor impact dit heeft gehad op de arbeidsmarkt, alsook op de lonen, koopkracht, toegang tot de gezondheidszorg of onderwijs van de arbeidsklasse. Dat er sprake is van onrechtvaardige inkomensverdeling is een feit”, stelde de vakbondsman.
Beleid belangrijke oorzaak problemen
Berenstein wilde vervolgens niet ingaan op de rol die de overheid hierin heeft gespeeld, maar gaf aan dat het beleid in ieder geval wel een belangrijke rol heeft gespeeld. “Vervolgens hebben wij niet veel veranderingen ten aanzien van het beleid gezien en met de inflatie van de afgelopen jaren zijn wij niet in staat geweest de achteruitgang in koopkracht te compenseren. Het is een feit dat we als werkers armer zijn geworden”, was de voorzitter van mening. Er zijn organisaties die nog steeds problemen ervaren vanwege het beleid. ABS als onderzoeksinstituut is zo een organisatie, vertelde de voorzitter. ABS is een belangrijk instituut, dat zich bezighoudt met de verwerking van allerlei belangrijke data, echter hebben haar medewerkers al 2 jaar geen loonsverhoging gehad. “De mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd en worden naar diverse instanties doorverwezen. C-47 gaat samen met ABS deze strijd voeren.”
Verzwakking van de vakbeweging
Voordrachten moeten volgens de wet door georganiseerde vakbeweging uitgevoerd worden. Doordat de ABS-vakbond aangesloten is bij de vakcentrale C-47, is de vakcentrale volgens Berenstein het forum om iemand binnen de commissie van de statistiek te plaatsen. “Wij waren aan het wachten op de uitnodiging om iemand voor te dragen. Echter moesten we via de pers vernemen dat mensen zijn voorgedragen door de CLO. Gewoon is er een één-tweetje gespeeld tussen de minister en de CLO.” Verder moest de vakcentrale ook toezien tijdens de installatie van de leden van het bestuur van Investsur, dat haar voordrachten werden afgewezen. “Daar werd meneer Miskin, die geen voordracht is van Ravaksur, voorgedragen. Wij hebben meneer John Defares en Armand Zunder voorgedragen. Men heeft Zunder weggehaald en Miskin geplaatst, terwijl er was vergaderd in Ravaksur en door verschillende vakcentrales voordrachten zijn geweest. Deze zaken leiden tot verdere verzwakking van de vakbeweging”, zegt Berenstein. Ook zien we dat men 2 tot 3 groepen in de bedrijven opricht. Aan d mensen wordt een functie aangeboden als staflid en vinden dat zij geen lid mogen worden van een bond en niet mogen staken. Men laat mensen afstand doen van hun vakbondsrechten (grondrechten) onder de mom van het verkrijgen van bepaalde privileges. Dit doet men slechts om de vakbonden te verzwakken. We hebben dit probleem bij een aantal bonden gezien, zoals de Telecommunicatie Autoriteit Suriname, CIC en een aantal overheidsinstellingen en we zullen dit probleem moeten aanpakken”, aldus Berenstein.
NK

error: Kopiëren mag niet!