Adekus-bestuur organiseert internationale conferentie in juni

2Adekus-bestuur organiseert internationale conferentie in juniIn het kader van het 50-jarig lustrum van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) wordt in juni van het huidig jaar een internationale conferentie georganiseerd, met als thema: ‘Legacy of Slavery and Indentured Labour, linking the past with the future’. Dit heeft betrekking op de erfenis van de slavernij, contractarbeid, migratie-issues, diaspora en identiteitsvorming. De conferentie vindt plaats in de periode van 18 tot en met 23 juni 2018 op het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR). Met deze conferentie beoogt het bestuur van de universiteit een interactie tot stand te brengen over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Ook de gelegenheid tot netwerken met de internationale wetenschappers behoort tot de doelstelling, alsook het promoten van wetenschappelijke publicaties. Uiteindelijk moet dit resulteren in de verdere ontwikkeling van de wetenschap in Suriname.
Jack Menke, voorzitter van het Adekus-bestuur, deelde tijdens de persconferentie op vrijdag mee dat er thans 170 voorstellen binnen zijn gekomen voor presentaties uit 20 landen. Hierdoor kan er gerust gesproken worden van een groot internationaal evenement. “De universiteit gaat samen met gouvernementele en niet gouvernementele organisaties dit grote evenement organiseren, onder andere met het ministerie van Binnenlandse Zaken, directoraat Cultuur, Naks en de Federatie voor Afrikan Sranan Man”, gaf Mencke te kennen. Alhoewel de conferentie een wetenschappelijk tintje heeft, is het niet alleen bedoeld voor wetenschappers; de totale samenleving mag het bijwonen tegen een betaling van het inschrijfgeld.
De historicus Maurits Hassankhan, die ook tot één van de organisatoren van de conferentie behoort, legde de nadruk op de identiteitsvorming. “Wie ben je? Van waar ben je gekomen? Tot welke groep behoor je? Hoe is de relatie met anderen? Dit zijn belangrijke vraagstukken die grote belangstelling genieten bij wetenschappers”, liet Hassankhan weten. Hij accentueerde dat de slavernij en de periode van contractarbeid voornamelijk betrekking had op het mannelijk geslacht. “Nu zijn er veel geleerden over de hele wereld, die speciaal methodes proberen te bedenken over hoe je de geschiedenis van de ondergeschikte groepen aan de oppervlakte kan brengen.” Volgens Hassankhan is de voorbereiding van dit evenement al langer dan 2 jaren begonnen. In 2013 was er eveneens een soortgelijke conferentie gehouden die zeer geslaagd was. Hieraan hadden circa 150 personen geparticipeerd. “Om de 5 jaren is het een goed moment om stil te staan bij wat er in het verleden is gebeurd. En ook om te kijken welke zaken nog een rol spelen in het heden, en hoe dit de toekomst kan bepalen”, aldus Hassankhan.
KSR

error: Kopiëren mag niet!