Onze jongeren zijn de werkers van de toekomst. Daarom staat de PALU op deze dag van de arbeid stil bij de toekomst perspectieven van de Surinaamse jongeren.
Als we social media en de individuele gesprekken met jongeren mogen geloven, gelooft het overgrote deel van de Surinaamse jongeren dat zij later een goed leven zullen leiden. Helaas weten velen nog niet zeker of zij dat goede leven ook in Suriname zullen en willen leiden. En bijna 100% van onze districtskinderen weet het wel zeker, voor hun begint het goede leven in Paramaribo of nog verder, ergens overzees maar zeker niet in hun geboortedistrict.
Jongeren zijn op basis van praktijkvoorbeelden er steeds minder van overtuigd dat ze een goede baan zullen hebben door het verwerven van persoonlijke kennis, kunde en prestaties. Ondanks een eigen jeugdparlement, actieve participatie van bepaalde jongeren in deze regering en zelfs een eigen Ministerie van Jeugdzaken zijn de kansen en toekomstperspectieven van jongeren op de arbeidsmarkt niet toegenomen. Jongeren denken helaas steeds vaker dat ze hun persoonlijke ambities via de politiek moeten nastreven, willen zij er niet op achteruitgaan. De overheid, momenteel de grootste werkverschaffer in Suriname, schiet ernstig tekort om de economie en daarmee de toekomstige werkgelegenheid op poten te zetten. Men is kennelijk niet in staat om te komen tot concrete projecten waaruit volwaardige werkplaatsen moeten voortkomen. Bovendien worden we steeds vaker geconfronteerd met totaal onbegrijpelijke partijpolitieke benoemingen, wat vooral voor de doorgroei van jongeren frustrerend is.
Vele arbeiders van nu hebben het gevoel de controle op hun bestaan te verliezen en te leven in een wanorde waar de politiek telkens binnendringt. De sterke verdeeldheid welke zo kenmerkend is voor de hedendaagse politiek in Suriname heeft ook zijn uitwerking op de vakbonden niet gemist. De belangen van zowel de huidige als de toekomstige arbeider, maar evenzeer van de reeds gepensioneerden worden steeds vaker onderdeel van het politieke belangenspel.
Het is de hoogste tijd voor positieve verandering, de hoogste tijd voor nieuwe dromen, waarin de belangen van de Surinamers zelf eindelijk serieus worden genomen. Dromen die daarom veel verder reiken dan toevallige politieke banen of andere soortgelijke initiatieven. Laten we met zijn allen, ongeacht politieke kleur, links of rechts, oppositie of coalitie, een droom ontwikkelen hoe de toekomst van onze huidige generatie jongeren er bijvoorbeeld in 2038 in Suriname uitziet. Laten we met zijn allen werken aan een plan hoe de jongeren die straks de arbeidsmarkt betreden, kunnen realiseren wat zij willen en waar ze recht op hebben in het leven. Aan een plan waarbij zij door gebruik te maken van hun eigen unieke talenten samen met ons en met elkaar, kunnen helpen bouwen aan het Suriname van onze gemeenschappelijke toekomst.
Vakbondsleiders, niet alleen de huidige arbeiders rekenen op u om orde binnen wanorde te brengen, maar ook de werkers van de toekomst. Don’t sell their future!