John Courtar: “We hebben gemiddeld 1 bedrijfsongeval per uur”

1 John Courtar _We hebben gemiddeld 1 bedrijfsongeval per uurHet Verenigd Surinaams Bedrijfsleven (VSB) initieerde op 27 april 2018 een Bedrijfsgezondheidszorgtraining (in het Engels meer bekend als Essential of Occupational Safety & Health training). Het is vandaag, 28 april 2018, de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid. Voor de VSB dus een goed moment om zo een training te lanceren en zodoende de dag te herdenken. Hierbij werd ook stilgestaan voor degenen, die vanwege ongevallen op de werkvloer er niet meer zijn. Het recente heengaan van een werknemer (truckchauffeur) tijdens werkuren, behoort ook tot een bedrijfsongeval waar er voor stilgestaan werd.
Inspecteur-generaal John Courtar, vertegenwoordiger van de minister van Arbeid, stelt dat bedrijfsgezondheidszorg niet alleen bestaat uit de onderdelen veiligheid en gezondheid. Er is een deerde component dat praktisch onder het bed geschoven wordt, dat is welzijn.
12 doden per jaar
“Ik zie nog steeds fatale ongevallen, die voorkomen konden worden. We hebben gemiddeld 1 bedrijfsongeval per uur. We hebben nog steeds 1 dode per maand. Dat wil zeggen dat in het jaar 12 mensen nooit meer thuiskomen. Hebben wij genoeg geïnvesteerd als werkgever? Ik steek mijn hand in eigen boezem. Ik ontbeer echt de middelen om te investeren in het niveau waar ik naar toe wil”, zegt Courtar. Volgens de data van het Algemeen Bureau voor de Statistieken (ABS) blijkt deze constatering van 12 doden, gemiddeld juist te zijn. In het jaar 2013 bijvoorbeeld waren er 1.121 ongevallen geregistreerd (ABS 2014). Merendeel behoort tot de categorie ‘niet ernstig’, maar het totaal heeft in dit specifiek jaar wel gezorgd voor 102.410 verloren werkdagen. De meeste ongevallen geschieden in de landbouwsector, opgevolgd door de fabricage, groot en klein handel en bouw/constructie.
Inhoud training
Bij de training werden specifieke modules behandeld rond preventie en algemene inleiding rond veiligheid en gezondheid. Tijdens de training werd in ieder geval de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid rond veiligheid, welke rust op zowel werkgevers, managers, supervisors als werknemers zelf. Veiligheid is belangrijk voor werknemers en bedrijven (om menselijk en financiële achteruitgang te voorkomen). De meeste incidenten/ongevallen zijn te voorkomen. Een meegegeven attitude is dat het vandaag de dag niet meer acceptabel is om ongevallen te hebben op de werkvloer. Bedrijfsgezondheidszorg kan ook altijd verbeteren.
Deelnemers
Er waren bijkans 70 deelnemers van 50 bedrijven aanwezig. Het waren allemaal directieleden en managers, die actief zijn op het gebied van veiligheid. Die zullen verder beoordelen als deze trainingen wel iets is voor hun bedrijven Zij mogen vervolgens hun specifieke behoefte met de VSB communiceren. Het programma bestaat uit 27 modules. VSB zal samen met de trainer, Joan Telgt, specifieke pakketten samenstellen om de VSB-leden te voorzien van de nodige kennis.
Noodzaak
VSB-directeur Steven Mac-Andrew stelt dat het initiatief voor zo een training ook een roep is vanuit het veld (bepaalde VSB-leden). Een andere reden voor de launch van de training is het feit dat het ministerie van Arbeid momenteel druk doende is, de Arbeidsomstandighedenwet aan te passen. De wet is verouderd. “We weten dat veiligheid en gezondheid een belangrijke plek zullen krijgen in deze wet”, stelt Mac Andrew.
Een derde reden voor de noodzaak van deze trainingen is de commitment aan de realisatie van de Sustainable Development Goal nummer 8, Decent Work. Een van de targets van decent work is, de realisatie van een veilige werkomgeving, voor alle werknemers.
“Wij zitten in een crisis en vroegen ons ook af hoe interessant zoiets zal zijn voor de leden en andere organisaties. Wij zijn heel aangenaam verrast door de grote belangstelling. Dat geeft aan dat er een specifieke behoefte is aan trainingen op dit gebied. De noodzaak zal nog groter worden wanneer de wet wordt aangepast”, aldus Mac-Andrew. Opmerkelijk hierin is dat dit een initiatief is van het bedrijfsleven, het voorlopen op veranderingen in de wetgevingswereld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!