Belang borstonderzoek niet onderschatten

Belang borstonderzoek niet onderschattenBorstkanker is een steeds groter maatschappelijk probleem geworden. Sinds november 2015, met het kapotgaan van het enige mammografieapparaat van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP), kon er geen beeldvormende diagnostiek verricht worden. Dankzij Multinational Iamgold Rosebel Goldmines, die maar liefs een donatie van SRD 1,9 miljoen heeft gedaan voor de aanschaf van een nieuw apparaat, kan het ziekenhuis weer optimale mamadiagnostiek aanbieden. Waarnemend directeur Claudia Marica- Redan sprak onder andere haar dank uit aan het bedrijf voor de gedane donatie. Vervolgens stond de waarnemend directeur ook stil bij het belang van een tijdig borstonderzoek. “Dit centrum staat in het teken van preventie, waarbij het op tijd doen van onderzoek zal resulteren in de preventie van borstkanker. Het sterftecijfer van vrouwen aan borstkanker is dankzij de technologie en voorlichting gedaald. Het percentage is toch zorgwekkend, wat te wijten is aan de late ontdekking.” Het AZP was niet in staat een nieuw apparaat aan te schaffen, omdat het in moeilijk financieel vaarwater zat. De donatie kon dankzij het team van I. Thakoer, hoofd afdeling Radiologie, verkregen worden. Met een projectdossier ging men op zoek naar financiën. Er is een presentatie verzorgd voor de DNA-voorzitter, die het verzoek voor de aanschaf van een mammograaf had overgebracht naar de minister van Financiën. Echter had het ziekenhuis reeds een aantal investeringsverzoeken liggen. Tenslotte kwam het team van dokter Thakoer terecht bij Iamgold, met name bij de manager Legal and Corperate Affairs, Sharmila Jadnanansing. Tijdens de moeilijk financiële periode van het ziekenhuis heeft de manager er zelfs voor kunnen zorgen dat voor enkele maanden het ziekenhuis essentiële medische verbruiksmiddelen kon aanschaffen.
Hoge reparatiekosten
Thakoer geeft aan dat vanwege de hoge reparatiekosten (SRD 700.000) het ziekenhuis de gebroken mammograaf niet kon maken, waardoor het AZP 2 jaren lang zonder het apparaat moest zitten. “Bij het op zoek gaan naar de fondsen was het doel de aanschaf van een apparaat, dat ons in staat zou stellen om radiologisch topklinisch onderzoek te doen op het gebied van borstkanker. Op 17 november in 2017 zijn we gegaan naar Rosebel om uit te leggen wat het belang van de aanschaf van een driedimensionale mammograaf is. Hiermee kunnen behalve de gewone borstonderzoeken ook computer gestuurde biopsie uitgevoerd worden van tumoren. Nu kunnen we in Suriname state of the art onderzoek doen en hoeven patiënten niet naar het buitenland gestuurd te worden.” AZP kan de diensten vervolgens aanbieden aan landen in de regio, omdat dit apparaat enig in zijn soort is in de regio.
AZP staat voor grote uitdagingen
AZP staat meer dan ooit voor grote uitdagingen, maar blijft zich concentreren op verbetering van de zorg door trainingen te verzorgen aan het personeel. Verder richt men zich op de opzet van nieuwe faciliteiten en technologie. “AZP zal in dit verband naarstig op zoek gaan naar financiers voor andere projecten”, zegt de directeur. Om mammazorg in een patiëntvriendelijke omgeving aan te bieden, moesten nog enkele bouwwerkzaamheden verricht worden om het Radiologisch Mammacentrum op te zetten. Uiteindelijk beland bij Staatolie kon dit bedrijf met een donatie van USD 37.500 ervoor zorgen dat het AZP kon beginnen met de bouwwerkzaamheden.
NK

error: Kopiëren mag niet!