15 nieuwe competente universiteitsdocenten erbij

15 nieuwe competentie docenten erbij op AdekusOp vrijdag 27 april 2018 heeft een nieuwe groep docenten (15) certificaten in ontvangst genomen voor het succesvol afronden van het Docent Professionalisering Onderwijs (DPO)-programma. Op 23 maart 2014 is in de onderwijsbijeenkomst van de AdeKUS besloten dat vanaf 2014 op de AdeKUS gestart wordt met de ‘kwalificatie voor het academisch onderwijs voor onderwijsgevenden’ middels het zogenaamd traject DPO. Aan de AdeKUS docent(en) wordt de kwalificatie verleend door een internationale beoordelingscommissie op grond van een ingediend portfolio, toegelicht door een criteriumgericht interview. In het portfolio wordt aangetoond over welke competenties de docent beschikt om zijn of haar onderwijstaken uit te kunnen voeren op basis van het AdeKUS docent competentieprofiel en zodoende in aanmerking te komen voor het DPO-certificaat. Deze 15 docenten zijn nu in beginsel competent om op de Adekus te doceren.
Gerda Visser- Wijnveen, kwaliteitszorgmanager, stelt dat dit traject veel meer gericht is op vakinhoudelijke deskundigheid, op een goede manier onderwijs voorbereiden, onderwijs uit te voeren en ook studenten begeleiden. Er zijn inmiddels 64 docenten door dit traject heengegaan. Inmiddels zijn er 5 cohorten gedraaid. De 6e is binnenkort afgerond en de 7e twee weken terug aangevangen. Er is bij de certificaatuitreiking wel benadrukt dat de docenten moeten blijven leren en het niet hierbij moeten laten. De volgende fase is de Docenten Professionalisering Research.
Jenny John-Cristopher, secretaris van het universiteitsbestuur, had ook een boodschap voor de docenten. Zij heeft onlangs in een ontmoeting met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, van de minister mogen vernemen dat die niet tevreden is over de output (kwaliteit) op de universiteit. Zij is ook niet tevreden over de kwaliteit van personen, die moeten zorgen voor de output van de afgestudeerden van de Adekus. Zij haalde dit aan om zowel de certificaatontvangers als de beginners het belang van het stuk kwaliteit op het hart te drukken. Het deed haar in ieder geval goed om na de misnoegen van de minister aan te horen, te mogen zien dat er docenten zijn die zich in hun vrije tijd versterken voor betere dienstverlening. Na cohort 7 draait het programma normaal door. Er zijn nog veel docenten die een traject van professionalisering moeten doorlopen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!