Vliegachterstand regionale routes SLM ingelopen

Gisteren was de Surinaams Luchtvaart Maatschappij, (de SLM) druk in de weer om de achterstand die bij deze vliegmaatschappij in het vliegschema op de regionale route was ontstaan, in te lopen. Dagblad Suriname sprak met Gerda Tjien Fooh, public relations officer van de SLM. De vlucht op 25 april vanaf Paramaribo naar Aruba kon niet volgens schema uitgevoerd worden. Er was in eerste instantie sprake van een vertraging. Er werd vanuit de vliegmaatschappij alles aan gedaan om de vlucht uit te voeren met een toestel van de SLM zelf (de PZ-TCQ). Deze poging mocht niet baten, vanwege een technisch mankement werd de vlucht uit veiligheidsoverwegingen geannuleerd. Inmiddels is het technisch probleem aan dit toestel verholpen.
De oorzaak van de eerste vertragingen (op maandag 23 april) heeft gelegen aan een technisch mankement, waarmee het Tsjechisch-vliegtuig dat door de SLM is ingehuurd, op Aruba te kampen had. Deze vlucht vanuit Aruba naar Suriname als ook de vluchten van en naar Miami konden niet uitgevoerd worden. Zij verzekert dat deze gestrande passagiers van maandag en dinsdag inmiddels naar hun destinaties zijn vervoerd. De geannuleerde vluchten van woensdag 25 april, van en naar Aruba en Miami werden gisteren door de chartermaatschappij Swift Air uitgevoerd. De geannuleerde vluchten van woensdag 25 april naar Aruba en Curaçao werden op donderdag 26 april door de PZ-TCQ van de SLM uitgevoerd.
Voorheen werden er drie toestellen op de regionale route ingezet. De huurperiode van twee toestellen, de PZ-TCO en de PZ-TCN, zijn in 2017 verlopen. Deze zijn terug bij de verhuurder. Er is een ander vliegtuig geleased voor de regionale route, maar deze kan nog niet worden ingezet voor het uitvoeren van commerciële vluchten, omdat de benodigde documentatie nog niet in gefinaliseerd is.
Enkele passagiers waren niet zo gelukkig met de vertraging die enkele uren daarna uitmondde in annuleren van de vlucht van 25 april. Deze personen bevonden zich op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Naar hun inziens kon hen op zijn minst een fles water aangeboden worden. Hierover kon Tjien Fooh niet diepgaand ingaan, aangezien zij daarvan niet op de hoogte is gesteld. Volgens het protocol worden passagiers bij eventuele vertragingen zo snel als mogelijk daarvan op de hoogte gebracht, en gedupeerde passagiers moeten ook volgens het annulerings-/vertragingsprotocol van het bedrijf bejegend worden. Bewuste passagiers hekelen echter het feit dat hun vlucht vertraagd was en vervolgens werd geannuleerd. Vanuit Aruba moesten zij met een connectievlucht naar Nederland vertrekken, dit geplande reisschema liep echter in de soep.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!