De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft op 26 april 2018, in samenwerking met de ICT-Associatie, de jaarlijkse ‘Girls in ICT Day’ georganiseerd. Het werd een bijeenkomst op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK), waaraan meisjes met een beperking deel namen.
De Girls in ICT Day is speciaal door de International Telecommunication Union (ITU) uitgeroepen om jongedames te laten zien dat ICT ook voor hun is. ICT wordt volgens Wendy Jap A Joe, directeur TAS, voornamelijk gedomineerd door heren. “Misschien in Suriname wat minder, omdat wij al zeker 4 tot 5 jaar deze dag organiseren. Met de ICT opleidingen die er nu zijn, zijn er meer jonge dames bijgekomen. Omdat het een Girls in ICT Day is, hebben alle betrokken bedrijven hun dames gestuurd om de dames te begeleiden. Dit zodat de jongedames kunnen zien dat ook jongedames werkzaam zijn in de sector”, stelt Jap A Joe.
Joyce Blokland, die de Communicatie-minister Patrick Pengel vertegenwoordigde, uitte haar tevredenheid met de bewegingen die zij meemaakte. Zij was sterk onder de indruk, dat de dames kennis die zij hebben ontvangen, hebben kunnen overdragen aan jongere dames.
Voor kinderen met een beperking wordt het volgens DNA-voorzitter Jennifer-Geerlings Simons een extra uitdaging om in de ICT-sector te bloeien, maar dat zou volgens de voorzitter hen niet van moeten weerhouden om hard te willen werken.
Er werden op deze dag, met verschillende actieve bedrijven in de ICT-sector, zes stations opgezet. Station 1 was voor Lego Robotics: er zijn nu ook robots die men met behulp van computerprogramma’s kan programmeren. ‘In een legosteentje zit dan een microchip. Dit heet Lego Mindstorms. Er zijn inmiddels heel veel minifiguren van lego. Dat zijn kleine onderdelen die de legowereld bevolken. Het bijzondere aan lego is, dat alle onderdelen op elkaar aan kunnen sluiten. Je kunt dus uitbreiden zoveel als je maar wilt. De kinderen hebben kennis gemaakt met een product van lego robotics.’
Bij Station 2 Hackomation konden de bezoekers een tipje onder de sluier bezichtigen over het bouwen van apparaten of installaties die op het internet kunnen worden aangesloten, wat onder andere monitoren en besturen op afstand mogelijk maakt.
Station 3 was het Gaming station. Hier konden de jongedames kennis maken met de virtuele wereld van gamen.
Bij station 4 leerden de jongedames over 3D printing: hoe men met digitale “bouwtekeningen” (computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren.
Station 5 was voor de Kahootquiz: Kahoot is een gratis applicatie. Het is een vraag en antwoordspel dat men kan spelen op de computer, tablet of smartphone. Met Kahoot! is het mogelijk om een quiz te maken, discussievragen te stellen en andere simpele vragen te maken.
Station 6 had kennis over Social Media: bekende voorbeelden van internationale social mediawebsite zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en MySpace. Sociale media zijn een op computer gebaseerde technologie die het delen van ideeën en informatie en het bouwen van virtuele netwerken en gemeenschappen mogelijk maakt.
Kavish Ganesh