De 51-jarige Johan M. liep na de behandeling van zijn strafzaak in een treiterende houding uit de rechtszaal. Nadat hij via de rechter zijn verontschuldigingen had aangeboden aan het slachtoffer, keek hij met een vieze lach naar het slachtoffer dat momenteel (mogelijk door hem) hiv besmet is. De verdachte stak zijn duim op voor de vrouw. Het slachtoffer ervoer dit als treiterend. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij opzettelijk gemeenschap heeft gehad met het slachtoffer, wetende dat hij hiv besmet is. Behalve dit feit wordt hem poging tot moord, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachten rade verweten.
In verband met het onderzoek werd maandag het 30-jarige slachtoffer gehoord. Zij verklaarde op de vragen van rechter Robert Praag dat de verdachte haar ex-partner is geweest. Zij hadden 3 jaren een relatie met elkaar. Uit deze relatie hebben zij een zoontje van 2 jaar oud en momenteel is zij in verwachting van haar tweede kind. Volgens de vrouw hoorde zij geruchten van de familie dat haar partner aan een ernstige zieke leed. Zij heeft zich jaarlijks laten testen en afgelopen jaar is zij er achter gekomen dat ook zij hiv-positief is. Zij heeft hierover vaker aan de bel getrokken bij haar partner. De verdachte heeft echter steeds verschillende ziektes genoemd, waaronder jicht, hernia, dan was het weer bloedkanker, maar over zijn werkelijke status vertelde hij haar niets. De vrouw is tot 2 keren met hem naar de specialist geweest om te achterhalen aan welke ziekte de man leed. De specialist hield haar voor dat hij zoals dat normaal geldt, een eed heeft afgelegd en dat hij zonder toestemming van de patiënt zijn resultaat of status niet mag doorgeven aan derden. Ondanks het feit dat zij de specialist voorhield dat het om haar partner ging, werd het resultaat haar onthouden. Ook toen de verdachte was opgenomen in het ziekenhuis mocht die vrouw geen contact onderhouden met het verplegend personeel van het ziekenhuis. Dit alles heeft de verdachte enkel en alleen bewerkstelligd om zijn ziekte niet openbaar te maken. Volgens de vrouw heeft de verdachte haar zelfs tot heden toe niet verteld dat hij hiv-positief is. De rechter stelde de verdachte in de gelegenheid om een vraag te stellen aan de getuige. De verdachte maakte een opmerking dat hij zijn gezin verder wil verzorgen.
“In die 3 jaren heb ik hem genoeg kansen gegeven om de draad weer op te pakken. Los van de hoererij die hij buiten deed, heb ik spullen van vrouwen gevonden bij hem, waaronder een horloge, een piercing en nog andere goederen. Toch heb ik hem een kans gegeven. Ik ben als kind opgegroeid zonder vader. Ik weet wat een opvoeding betekent zonder vader. Ik ben ook wel door hem mishandeld gedurende onze relatie. Ik zie het echt niet meer zitten met deze man. Als ik hem een kans geef, is het gegarandeerd dat ik gedood zal worden. Ik ga sowieso al dood door deze ziekte.” Dit vertelde de emotionele zwangere vrouw tegenover de rechter.
De verdachte gaf bij zijn verhoor te kennen dat hij nu al bijkans 10 jaren een hiv-positieve status heeft. Hij heeft inderdaad zijn vrouw niet verteld over zijn status. Zoals door de vrouw verklaard, kwam zij via zijn huisarts erachter dat hij positief is. Volgen de verdachte heeft zijn huisarts hem voorgehouden, althans verteld dat de ziekte nog niet was ‘uitgebroken’ en dat hij niemand zou kunnen besmetten. Volgens de verdachte had hij beschermde seks met de vrouw, maar zij vroeg om het condoom te verwijderen. De verdachte verklaarde dat hij niet met alle zekerheid kan zeggen of het ongeboren kind van hem is of niet. Hij heeft van zijn huisarts vernomen dat pas als de ziekte zou uitrazen hij mensen zou kunnen besmetten. Officier van justitie Roline Gravenbreek heeft in deze zaak gevraagd om de desbetreffende huisarts te horen. Op 9 mei wordt de behandeling voortgezet. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan