De Tabakswet is een stap naar een betere gezondheid van de Surinaamse burger. De wet trad in werking op 7 juni 2013 en is bedoeld om de huidige en vooral toekomstige generaties te beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van tabaksrook. In deze wet staat onder andere opgenomen het rookverbod in gesloten ruimten. De Tabakswet is geen actieve wet die op zoek gaat naar degene die in overtreding is van deze wet, zegt lid van de vaste commissie Volksgezondheid, Dew Sharman. Het is meer een preventieve actie gericht om awareness te creëren. De wet bevat ook bepalingen die verkopers van tabak tegenhouden om sigaretten aan kinderen te verkopen. Sharman stelt dat de wet goed bedoeld is. Het moet de samenleving bewust maken rond de gevaren van roken en hen ertoe bewegen de handen in eigen boezem te nemen om verantwoordelijker te worden wanneer het gaat om hun eigen gezondheid. “Er zou in dit kader misschien een impactmeting gedaan worden om te achterhalen in welke mate deze wet functioneert”, zegt de parlementariër. Het zou in het bijzonder interessant zijn om te achterhalen hoe de burgerij hiermee omgaat en als ze last heeft van mensen die roken. Het ministerie van Volksgezondheid zou belast zijn met de uitvoering van deze wet. “Wij hebben aangegeven dat er in bioscopen en malls niet gerookt mag worden, maar is er een ruimte waar men dat wel mag doen, onder andere in een rookzone waar men wel mag roken. Als je dit goed moet aanpakken, zouden zulke ruimtes inderdaad gecreëerd moeten worden.” Het is echter niet bekend in hoeverre de wet dit specifiek onderdeel expliciet voorschrijft. Die wet was bedoeld om het roken in te dammen vooral in openbare ruimten. Er zou op dit gebied een meting gedaan moeten worden.
Een wet leeft wanneer het nageleefd wordt
‘Een wet kan slechts leven wanneer de mensen deze gaan naleven. Een wet wordt pas nageleefd als jij als instantie daarop toeziet’, zegt Sharman. De parlementariër is van mening dat hoewel dit eerder een passieve wet is, ‘we desondanks 5 jaren verder zijn en in principe een impactonderzoek van toepassing zou zijn om te achterhalen als deze wet zijn vruchten heeft afgeworpen’. “In ziekenhuizen zie je bijna niemand meer roken. Daar is het besef er in ieder geval wel dat je niet mag roken en zo zal die awareness langzaam verder groeien. Maar zeker wat die awareness betreft hebben we nog een lange weg te gaan”, aldus Sharman.
Het rookverbod geldt voor het algemene publiek, werkruimten behalve de privé woningen. Hieronder wordt verstaan overheidsgebouwen en kantoren, cafés, discotheken, restaurants, gebouwen en ruimten van onderwijsinstellingen van alle niveaus, kinderopvangtehuizen en bejaardentehuizen. Verder nog gezondheidsinstellingen, hotels en alle overige accommodatiefaciliteiten, openbare transportterminals, waaronder zee-, rivier- en luchthavens, openbaar beheerde faciliteiten verhuurd voor evenementen waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, casino’s en alle overige plaatsen die gebruikt worden voor overdekte openbare vermakelijkheden, zoals musea, bibliotheken, buurtcentra en sport-, educatieve- en recreatieruimten.
NK