Huisartsen eisen USD 8,8 abonnementstarief per patiënt van verzekeringsmaatschappijen

Huisartsen aangesloten bij de Sectie Algemene Artsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) zijn moe van het ‘hongerloon’ dat zij maandelijks als abonnementstarief per ingeschreven patiënt van verzekeringsmaatschappijen uitgekeerd krijgen. De medici willen dat met spoed overgestapt wordt naar het uitkeren van abonnementstarieven conform de huidige dollarkoers van SRD 7,56. Tegelijkertijd wordt ook gevraagd om 8,8 US dollars, omgerekend SRD 66, als abonnementstarief te hanteren. Om het tarief te verhogen is uitgegaan van de inflatie, de gestegen kosten om een poli draaiende te houden, de ‘government take’ op brandstof, hoge nutstarieven, telefoon- en internetkosten en persoonlijke kosten van de arts, omdat ook zij onderhevig zijn aan de veranderende kosten voor levensonderhoud. Ook de personele kosten van de artsen zijn omhoog gegaan. Voor aanstaande woensdag is een spoedvergadering uitgeschreven. Op de vergadering zal definitief besloten worden om per direct of vanaf maandag 30 april een actiemodel te hanteren. Een van deze actiemodellen is dat patiënten die over een SZF-, Azpas-, Bazo-, Parsasco- en PZS-verzekeringspas beschikken, het resterend bedrag zelf bij de huisartsenpoli’s zullen moeten bijbetalen. De medici zullen dit model blijven hanteren totdat de verzekeringsmaatschappijen bereid zijn het volledig bedrag op zich te nemen.
Huidige abonnementstarieven tussen 70 tot 80 % lager dan werkelijke kosten
Verzekeringsmaatschappijen keren maandelijks abonnementstarieven aan huisartsen uit, die tussen de 70 en 80% lager zijn dan de werkelijke kosten. Vanuit het Staatsziekenfonds (SZF) wordt maandelijks voor vrijwillig en verplichtverzekerden (overheidspersoneel) een abonnementstarief van SRD 23,67 (USD 3,06) overgemaakt naar de huisarts waar zij staan ingeschreven, terwijl voor houders van Basiszorgverzekeringskaarten (Bazo) het abonnementstarief op SRD 20,13 (USD 2,68) ligt. Verzekeringsmaatschappij Parsasco keert maandelijks een abonnementstarief van SRD 18 (USD 2,40) per patiënt uit, terwijl Assuria voor houders van Azpas-verzekeringen maandelijks een abonnementstarief van SRD 17,49 (USD 2,33) per patiënt betaalt. Voor houders van een PZS-ziektekostenverzekering betaalt verzekeringsmaatschappij Self Reliance een abonnementsbedrag van SRD 17,32 (USD 2,30). Het hebben van een duurdere ziektekostenverzekering levert ook geen voordeel op voor de huisarts, omdat die slechts een korreltje hiervan krijgt. De medici vinden deze tarieven al geruime tijd onwerkbaar, omdat deze nog steeds vastgesteld zijn op basis van de wisselkoers van SRD 3,35 voor en Amerikaanse dollar.
Maximaal 2000 patiënten per poli
Per 1 april 2018 is het elke huisarts vanuit het SZF verboden om meer dan 1500 patiënten in hun bestand op te nemen. De artsen juichen deze maatregel toe, omdat hierdoor nu ook jonge artsen aan bod kunnen komen en hun eigen praktijk kunnen opzetten. Gepleit wordt om naar een standaard van 2000 patiënten per huisartspraktijk te stappen met een evenwicht tussen 1500 SZF-verzekerden, terwijl het restant aangevuld wordt door verzekerden van de overige verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor kan elke arts de tijd nemen om fatsoenlijk voor zijn of haar patiënt te zorgen.
Maandelijks zeker 8.000 tot 12.000 patiënten onnodig naar specialist
Er waren volgens een bron voorheen praktijken met zeker 4.000 SZF-patiënten en nog duizenden patiënten met andere verzekeringen. Uiteindelijk werden al deze patiënten verwezen naar de specialist, omdat de huisarts geen tijd had voor zijn patiënten. Terwijl de kosten voor de zorg bleef stijgen, hebben deze artsen ook veel verdiend. “Volgens de formules die wij hanteren kan je binnen 7 werkuren maximaal 40 patiënten per dag zien”, aldus de bron. De nadruk wordt ook gelegd op het feit dat in Nederland het verwijscijfer van huisarts naar specialist ligt op maximaal 6%. Dit, terwijl in Suriname dat ligt op 44%. Gesteld wordt dat per maand zeker 8.000 tot 12.000 patiënten onnodig specialisten bezoeken. Zo een patiënt kost per maand gemiddeld tussen de SRD 500 en SRD 1000 bij de specialist. Opmerkelijk is ook dat de specialist in werkelijkheid niet in staat is om deze grote groep patiënten per dag te zien.
FR

error: Kopiëren mag niet!