Guyana’ s zijn uniek in Amazone Gebied

Het boek ‘Slavenarbeid op plantages in het Amazone Gebied toegespitst op Berbice (Guyana) in de periode 1726 -1736’ is op maandag jongstleden gepresenteerd in het Staatsoliegebouw op het universiteitscomplex van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het boek is het resultaat van een onderzoek, verricht door de historicus Reginaldo Gomes de Olivieira. De wetenschapper, verbonden aan de Federale Universiteit van Roraima in Brazilië, heeft tijdens het onderzoek samengewerkt met onder andere de wetenschappers uit Guyana, Nederland en Suriname. Gomes de Olivieira is in Suriname gast van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR). De omstandigheden waaronder Inheemse bevolkingsgroepen en andere sociale groepen gebukt gingen, werden onthuld.
Internationaal onderzoeksteam
Verschillende aspecten die het culturele en historische scenario van de Guyana’s vormen, werden aangeroerd door het onderzoeksteam, dat naast Reginaldo Gomes de Olivieira bestond uit: Maria Sousa Cruz, Maria da Glória Porto Kok, Rafael Chambouleyron, Éder Rodrigues dos Santos, José Victor, Dornelles Mattioni uit Brazilië, Melissa Ifill (Guyana), Lodewijk Hulsman (Nederland) en Sebastian Michael de Freitas, afkomstig uit Guyana.
De karakteristiek van de Guyana’s
‘De Guyana’ s zijn om verschillende redenen een uniek gebied in de Amazone, omdat ze sinds de prehistorie een regionale dynamiek kennen en gekenmerkt worden door een karakteristiek karakter binnen de Amazone. Tegelijkertijd zijn de Guyana’ s verdeeld door vijf naties, te weten Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland en Nederland. Naast Portugees, Spaans, Frans, Nederlands en Engels, kennen de Guyana’ s hun respectieve nationale en Inheemse talen en verschillende etnische groepen, die worden gekenmerkt als een excentrieke regio in Noord- en Zuid-Amerika.’
De oorspronkelijke bewoners werden geknecht
De publicatie van het onderzoek onthult de wijze waarop de Inheemse bevolking gedurende koloniale tijd werd geknecht en verhandeld. Het willoos en ondergeschikt maken van de oorspronkelijke bewoners van het Amazone Gebied, met nadruk op de Guyana’s, aan de kolonisatoren uit Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland en Nederland, werd aan het licht gebracht. Aangegeven is dat er een constante stroom van Inheemse slaven was, van de Amazone tot de kust van Guyana’s.
HD

error: Kopiëren mag niet!