Leescampagne Gala: “Door te lezen vergeet je voor korte tijd je problemen”

Advocaat Chandra Algoe is een van de ondersteuners van de Leescampagne (foto: Regilio Derby)
Advocaat Chandra Algoe is een van de ondersteuners van de Leescampagne (foto: Regilio Derby)
De districtscommissaris Remy Pollack, die als moderator optrad tijdens het Leescampagne Gala, heeft de voordelen van regelmatig lezen geëntameerd. Stichting Pro Humaniteit, organisator van de leescampagne, voert de campagne vanaf januari 2018. Door de leesboodschap gedurende lange periode op pedagogische, didactische, artistieke en creatieve wijze via verschillende kanalen en expressievormen te etaleren, wordt getracht om het leesbewustzijn aan te wakkeren. “Als je leest, heb je minder stress, omdat je je inleeft in datgene dat je leest en je woordenschat wordt groter. Lezen kan zelfs het dementeren vertragen”, stelt Pollack. De dc, die eerder in contact kwam met de stichting, gaf aan dat de leescampagne in 2006-2011 werd uitgevoerd in Commewijne. “In 2006 kwam ik in aanraking met deze stichting. Het was een zeer geslaagde activiteit die de kinderen heeft geprikkeld om te lezen. Dankzij de leescampagne hebben we op alle 29 scholen op Commewijne een bibliotheek kunnen plaatsen. We hadden een bibliotheek op Nieuw-Amsterdam, maar deze was vervallen en de boeken waren opgeruimd. Toen heb ik als inspecteur van Onderwijs naar fondsen gezocht om op alle scholen boeken te krijgen. Anno 2018 is landelijk geprobeerd die leesgedachte van de mensen wederom te prikkelen. Met lezen vergaar je kennis en dat willen wij stimuleren, vandaar dat er 120 korte producties zijn gemaakt om de mensen aan te zetten te lezen”, aldus Pollack
De leescampagne komt op initiatief van vele personen met uiteenlopende disciplines, te weten onderwijskundigen, pedagogen, taalkundigen, leerkrachten, schrijvers, mediawerkers, en ander volk dat zich bezighoudt met taal lezen schrijven en massacommunicatie. Om de leesgedachte te promoten, zijn er beschermheren en -dames bereid gevonden om een bijdrage te leveren aangaande leesmateriaal op diverse onderwijsinstellingen te krijgen. De beschermheren en beschermvrouwen hebben middels schenkingen aan verschillende onderwijsinstellingen, bibliotheken en scholen een bijdrage proberen te leveren.
Enkele beschermheren en -dames zijn onder andere advocaat Chandra Algoe, die materiaal schenkt aan drie scholen, industrieel Harrypersad Boedjawan schenkt aan de lerarenopleiding, Delano Kaimaro (directeur Kasco), estheticienne Nita Olf- Landvreugd, die aan CCS schenkt, Glenn Nassy (directeur Naskip), die aan alle faculteiten en instituten van de universiteit schenkt, en nog vele anderen. De stichting heeft een ieder bedankt die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de leescampagne.
De leescampagne bestond uit diverse onderdelen, waaronder het publiceren van de leesgedachte in de dagbladen, het uitzenden van spots via de radiostations, het uitzenden van leesclips via televisiestations, uitdelen van posters en bladwijzers en het promoten van diverse boekpublicaties.
NK

error: Kopiëren mag niet!