Het onthouden van zijn stem bij de keuring van de wet die importheffing van kip en kipdelen uit het buitenland verhoogt, was volgens BEP-parlementariër Celsius Waterberg niet een BEP-standpunt. “Ik heb gekozen om mij te onthouden van stemmen”, stelt hij. “Niks geeft mij aanleiding om voor zo een wet te stemmen. Ik ben sociaaldemocraat. Ik kijk naar de armen. Ik wil niet dat het leven duurder wordt. Als het iets was om het leven voor hun te veraangenamen, zou ik ‘ja’ zeggen”, stelt Waterberg. Hij benadrukt niets tegen de producenten te hebben. Hij wenst hen betere voorzieningen toe. Die voorzieningen moeten echter niet ten koste van de samenleving (en vooral de armen) gaan. De lokale producent moet goedkoper kunnen produceren voor de mofinawang. “De mofinawang wil ook lekkere Surinaamse kip eten, maar het is duur, duurder dan buitenlandse kip”, stelt de parlementariër. De ministers Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) en Lekhram Soerdjan (Landbouw, Veeteelt en Visserij) hebben tijdens hun betoog in het parlement aangegeven de pluimveesector en de gemeenschap te zullen beschermen.
Waterberg koopt er niets van. “Dat zien wij niet gebeuren. De tarieven zijn sinds september 2017 verhoogd. Wij zien dat kip juist duurder wordt. Onze producenten zijn geen filantropen. Zij willen winst en ook wel grof winst maken. Hoe duurder de buitenlandse kip wordt, hoe duurder Surinaams kip wordt”, stelt Waterberg. Hij ziet de lokale producent geen gebruikmaken van de gelegenheid om te werken aan de productiekosten en de markt trachten over te nemen met goedkopere producten. Integendeel willen die volgens Waterberg met minder werk veel meer verdienen.
Zonder goedkeuring van de tarieven werkte die al averechts. Met de goedkeuring erbij vreest de politicus dat het erger wordt. Specifiek gesproken over het effect van deze maatregel in het binnenland, stelt Waterberg het veelvoudige daarvan daar te verwachten. “Waar in Paramaribo voor een pak bout ruim SRD 60 betaald wordt, zal zulks in het binnenland SRD 100 kosten”, aldus Waterberg. Na ruim 9 uur vergaderen is het De Nationale Assemblee (DNA) onlangs gelukt om de wet toch nog goed te keuren. Met de aanname van deze wet is de beschikking die gewezen minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vorig jaar heeft geslagen, bekrachtigd. De roep voor aanpassen van de importheffing klonk vooral vanuit de lokale pluimveesector al enkele jaren. Sinds de effectuering ervan in september, is er echter niets waar gemaakt van de lokale potentie wat beloofd was bij het bemoeilijken van importen.
Kavish Ganesh