Waidoe: “Minister Financiën neemt ons allen in de maling”

William Waidoe
William Waidoe
Het ministerie van Financiën maakte onlangs bekend dat de invoeringsdatum van de Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW) is verschoven. De datum van 1 juli blijkt niet haalbaar te zijn. Een haalbare datum is niet genoemd. De redenen van de verschuiving zouden zijn de transformatie van het huidig computersysteem in een nieuwe, de wetsvoorbereidingen en enkele andere belangrijke nog door te voeren processen. Om de BTW volledig te kunnen invoeren, zijn optimalisering van deze activiteiten bij de Belastingdienst van eminent belang.
Financiën geeft mee dat het niet goed georganiseerd doorvoeren van het nieuwe systeem de thans bereikte stabiliteit en economische ommekeer ernstig zouden kunnen verstoren. Het is onmogelijk de overheidsfinanciën effectief te managen en deze doelstellingen te halen zonder de efficiëntie van de financiële administratie van de overheid te verhogen. De institutionele structuur nodig voor het aansturen van overheidsfinanciën, vergt verbetering en uitbreiding. Hervormingen in de financiële administratie en het beheer van overheidsfinanciën zijn als doelen opgenoemd in de Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018.
De operationalisering van een systeem van BTW gedurende de stabilisatieperiode werd voor 1 januari 2018 ingeroosterd. Vervolgens werd het verschoven naar 1 juli. Dit is dus de tweede verschuiving van een streefdatum. De oppositie heeft reeds voor 1 januari 2018 aangehaald dat de invoering van BTW, een drogreden zou zijn van de minister van Financiën. “De minister is gewoon bezig met een drogreden. Men heeft iets in de ether gegooid, om internationale organisaties, de wereldbank en kredietbeoordelaars in de maling te nemen. Ik weiger te geloven dat de fiscus geen kader heeft om dit vooraf ingezien te hebben. De minister van Financiën neemt ons allen in de maling”, stelt oppositielid William Waidoe.
Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, heeft onlangs op een persconferentie ook kenbaar gemaakt bij de deskundigen van de Dienst der Belastingen tijdens stakeholdergesprekken, gevoeligheid te merken voor een verschuiving van de ingangsdatum. Die gevoeligheid blijkt inmiddels te zijn doorgezijpeld naar boven. “Er wordt een consultant in dienst genomen om de samenleving voor te bereiden. Er worden miljoenen uitgegeven om tot de constatering te komen dat 1 juli niet haalbaar is”, stelt Waidoe.
De boodschap van dit gegeven brengt Waidoe in de buurt van het denken over het invoeren van een meer rechtvaardige en makkelijker in te voeren belasting. Hij noemt hierbij de onroerendgoedbelasting. “Er hoeft geen enkel software programma ingevoerd/gekocht te worden. Vergeleken met BTW is de inspanning hier niets”, stelt Waidoe. Onroerendgoedbelasting is volgens hem rechtvaardiger dan alle andere belastingen. Dit zou alleen maar een stuk korte-termijn-denken vergen en zeker ook snel handelen. “Gewoon invoeren en iedereen betaalt naar breedte van de schouders”, meent de politicus. Hij denkt dat de invoering van deze wet binnen een maand mogelijk is. Gezien BTW nog niet kan inkomen, adviseert Waidoe om intussen de gemakkelijke wetgeving aan te pakken.
Het Herstelplan schreef meer belastingmaatregelen voor, te weten verhoging van tariefinvoerrecht en omzetbelasting op luxegoederen, verhoging van exportheffingen klein goudmijnbouw van 2 naar 2.75%, een tijdelijke solidariteitsheffing, die slechts van toepassing zal zijn op hogere, nog nader vast te stellen inkomensgroepen, herinvoering van rij- en voertuigenbelasting, extra heffing bij de invoer van voertuigen ouder dan 4 jaar, belasting op petflessen en sluiters en afschaffing van aftrek premie AOV voor heffing van inkomstenbelasting. Volgens de fiscus zou echter met de invoering van de BTW eveneens compensatie in de loon- en inkomstenbelasting voor werknemers en zelfstandigen plaatsvinden. Het laatste concept van de wet op BTW is echter nog steeds niet beschikbaar.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!