Om antwoord te vinden op de vraag of de zon het energievraagstuk in Suriname kan oplossen, organiseerde de Stichting Milieuwatch Suriname op 10 april een informatieavond. Zij deed dit in samenwerking met de Faculteit der Technologische Wetenschappen (Universiteit), studierichting Electrotechniek. Er is op deze avond gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie in de wereld, trends, en verwachtingen voor Suriname. De nadruk is veelal gevallen op zonne-energie. Suriname zou zich volgens aanwezige sprekers kunnen positioneren als een groen land.
Anand Kalpoe, docent aan de universiteit, stelt dat op basis van in Suriname uitgevoerde studies, zonne-energie een oplossing zou kunnen zijn voor het energievraagstuk in Suriname. Er moet volgens hem nog echter nagegaan worden in welke mate, waar en wanneer het een oplossing zou kunnen zijn. De afhankelijkheid van fossiele brandstof (een grote milieuvervuiler) kan worden verminderd. Ook hier liet hij de vraag ‘in welke mate’, open staan voor discussie. Hij is in ieder geval niet zeker van het volledig terugbrengen van het gebruik van fossiele brandstof als bron van energie.
Op basis van de huidige prijs van fossiele brandstof en de kosten van energieopwekking door de zon, blijkt elektriciteit opgewekt door fossiele brandstof nog goedkoper te zijn. Voor de keldering van de prijzen van fossiele brandstof, was de projectie voor zonne-energie veel interessanter. Op de bijeenkomst werd ook gesproken over de mogelijkheden die de wetgever heeft voorbereid, om de productie van energie te liberaliseren. Er zijn echter nog zaken die in orde moeten komen. Zaken die te maken hebben met zowel snelle implementatie, als goede implementatie van wetgeving. Het gemis van een integraal Energie Sectorplan is ook besproken.
Verder werd ook duidelijk dat het meer dan noodzakelijk is dat de gemiddelde burger goed inzicht krijgt over de werking, strekking en voordelen die te halen zijn uit zonne-energie.
Kavish Ganesh