Bewoners uit het district Commewijne, Meerzorg, hebben onlangs hun beklag gedaan over hoge betaalrekeningen die zij hebben ontvangen van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). De SWM is sinds de overname in het kustgebied begonnen met het aansluiten van huishoudens op haar waterleidingnetwerk. Het blijkt dat de SWM onder de noemer ‘reparatiekosten’, kosten in rekening brengt, die voor huishoudens niet rijmen met wat er precies is waargenomen qua prestaties. De ‘reparatiekosten’ die in rekening zijn gebracht, verschillen ook van huishouden tot huishouden.
Commewijners vragen zich af hoe het komt dat voor sommigen deze verplichte kosten lager zijn dan voor anderen. “Het waternetwerk in Commewijne is een hele oude installatie. SWM heeft niet bij een ieder meters geplaatst. Waar ze de buizen niet hebben gevonden, is er geen meter geplaatst. Nu betaalt de groep met meters ook voor degenen die geen meters hebben.”
SWM-directeur: “We hebben oude computers”
De bewoners hebben nooit een opdracht gegeven om iets te repareren. Men vraagt zich volgens SWM-directeur Marlon Oosterling dus terecht af waarom het woord “reparatiekosten” op de rekeningen is opgenomen. Het gaat hier om huishoudens die eerder door D&D werden voorzien van water. Bij deze transitie worden huishoudens voorzien van meters die staan tussen de SWM-infrastructuur en de infrastructuur van huishoudens. “Mensen moeten niet schrikken van de rekeningen. Wij hebben een oude computer hier. De computer geeft inderdaad aan: ‘reparatiekosten’. Er is echter niet gerepareerd. Er zijn watermeters aangelegd. Dat moet men betalen. Met de oude computer konden wij het echter niet zo verwerken. Wij hebben de licentie niet om de benaming te verschonen”, stelt Oosterling. Hij deelt mee dat het gewoon de aansluitkosten zijn die in rekening worden gebracht. Een technische beperking maakt dat dit misverstand al jaren bestaat. De verschillen in hoogte van de rekeningen komen volgens hem vanwege de praktische situaties. “Het kan zijn dat iemand dichtbij de straat woont, en iemand anders 10 meter naar binnen”, geeft Oosterling als reden voor oplopende kosten.
Als men de kosten niet wenst te betalen, hebben huishoudens altijd de mogelijkheid om de aansluitingen te weigeren. “Maar dan krijgen zij geen water tot aan huis. Zij kunnen echter ook naar ons toe komen en praten in gevallen waarbij zij de rekening niet kunnen betalen. Dan treffen wij een regeling. Iedereen wil water hebben. Wij zijn soepel”, meent Oosterling. De SWM heeft onlangs nieuwe computers aangeschaft met nieuwe programma’s waarmee er in de toekomst betere uiteenzettingen mogelijk zijn op de facturen. “Ik kon niets met die oude computers. Er zijn nieuwe aangeschaft om al dit soort dingen voor de klant precies uit te zetten. Als we een kraan vernieuwen, dan zie je ook ‘kraan’ op de rekeningen staan”, aldus Oosterling.
Kavish Ganesh