De hevig gespeculeerde reshuffeling is op 4 april 2018 aan een eind gebracht door president Desi Bouterse, nadat de 5 nieuwe ministers Liliën Ferriër (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Lalinie Gopal (Sport- en Jeugdzaken), Stuart Getrouw (Justitie en Politie), Lekhram Soerdjan (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) beëdigd werden. De maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman had reeds in de speculatiefase te kennen gegeven dat Ferriër als kinderpsycholoog niet de geschikte kandidaat is om het totaal onderwijs in Suriname in goede banen te leiden. Kinderpsychologie en onderwijskunde gaan namelijk niet hand in hand. Aangezien de raad van ministers (RvM) thans compleet is, typeert Hanoeman de benoeming van de nieuwe ministers als een gebrek aan rekruteringsvaardigheden van de president. “Op Ferriër na zijn de overige 4 ministers kuikentjes; wat is hun bagage?”, beklemtoont Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname.
De maatschappijkenner vraagt zich af welke criteria de president gehanteerd heeft bij het rekruteren van de ministers. “Als je als president de bevoegdheid hebt om het land te leiden, dien je alles uit de kast te halen om ruïne van Suriname te voorkomen. En dit bereik je door de crème de la crème uit het volk te werven.” Het vervangen van ministers duidt overigens op het falen van hem, beklemtoont Hanoeman. Echter, indien de ministers vaker gereshuffeled moeten worden, is er wat anders aan de hand. “Wat in Suriname gebeurt, is negatief uniek.” Voor de maatschappijkenner is dit slechts een politieke stunt om met alle etnische groepen zogenaamd de status van een nationale partij te verwerven. “Bouterse werkt nu aan een plan om bij de verkiezing van 2020 te kunnen scoren.”
De maatschappijkenner vindt het overigens een grote onzin dat ministers slechts als trekpoppetjes van de president fungeren. Dit fenomeen is de consequentie van het gebrek van een gedegen beleid, om als minister op eigen houtje een beslissing te kunnen nemen, dien je conform het beleid te opereren. “Een beleid heeft een schriftelijk aspect waarmee je jezelf kan beschermen. Zo kan je dus onmogelijk als een trekpoppetje bediend worden.” Alhoewel de president verkondigd heeft dat deze reshuffeling de laatste is binnen de huidige regering, lapt Hanoeman dit aan zijn laars. Hij is van oordeel dat de president zijn geloofwaardigheid al een hele poos kwijt is, waardoor dergelijke uitspraken geen verschil uitmaken. “Deze president komt ongeloofwaardig over. Waarom wordt er gereshuffeld? Pas wanneer je door hebt dat datgene die je gerekruteerd hebt, als minister niet deugt. Wie geeft mij nu de garantie dat de nieuwe ministers wel zullen deugen? De president heeft bewezen dat hij niet met de crème de la crème werkt”, aldus Hanoeman.
KSR