Huisarts Ramadhin: “Algemene toegang tot adequate zorg is zware taak stakeholders”

Amar Ramadhin
Amar Ramadhin
Op 7 april 2018 vraagt de World Health Organization (WHO) aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Deze dag wordt ieder jaar door de WHO uitgekozen om wereldwijd de focus te leggen op de actuele gezondheidsvraagstukken die ons bezighouden als mens. Uit de recente statistieken blijkt dat wereldwijd ongeveer de helft van de wereld geen of weinig toegang heeft tot goede gezondheidszorg. Dit betekent dat 1 op de 2 personen in de wereld geen toegang heeft tot preventieve, diagnostiek en behandeling van humane ziekten. Daarom heeft de WHO de landen zover gekregen om ernaar te werken dat rond 2030 vrijwel iedereen toegang moet hebben tot adequate behandeling van ziekten en dat deze behandeling ook van goede kwaliteit dient te zijn. “Hier ligt er dus een zware taak bij de stakeholders in de gezondheidszorg in Suriname, omdat wij heden ten dage zien dat vele personen in Suriname, nog niet de nodige toegang heeft tot de gezondheidszorg”, zegt Amar Ramadhin. De huisarts, werkzaam bij Huisartsenkliniek Curamed, stelt dat de overheid destijds de basiszorgwet heeft aangenomen en ook daaraan heeft gekoppeld dat elke Surinamer verplicht is om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Echter, kunnen velen deze kosten voor de verzekering niet opbrengen. “Waarschijnlijk speelt de huidige economische situatie daarbij een hele belangrijke factor. Het risico dat een persoon loopt wanneer die inderdaad medische zorg, zij het acuut of chronisch, nodig heeft, is dat de kosten ineens heel hoog kunnen oplopen en mensen dus in financiële problemen terecht kunnen komen, of zij de negatieve gevolgen van hun medische toestand zullen moeten accepteren. Dit is een heel trieste zaak”
Ongezonde leefstijl
De ziekten die op dit moment de boventoon voeren, zijn veelal de consequenties die wij zien bij een ongezonde leefstijl. “Ik ben nog steeds van mening dat Surinamers te weinig bewegen en een zeer eenzijdige, maar ook ongezonde voedingspatroon eropna houden. Symptomen die daaruit voorkomen zijn een hoge zout- en vetinname, met als gevolg hoge bloeddruk, nierbeschadiging en hartziekten, koolhydraatrijke voeding met als gevolg suikerziekte en overgewicht. De impact welke deze ziekten hebben zijn heel erg groot. Vandaar dat er preventieve interventies moeten plaatsvinden. “De therapie is nou eenmaal erg duur en wordt duurder. Er moet een aantal maatregelen genomen worden om deze zaken terug te dringen. De overheid, in deze het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor de Openbare Gezondheid (BOG) dienen veel meer geld te steken in preventieve gezondheidszorg.”
Op school beginnen met voorlichting
Voorlichting kan eigenlijk al beginnen op de lagere school, waar men de leerlingen spelenderwijs bewust maakt over gezonde en ongezonde voedingsmiddelen, de noodzaak van het bewegen laten inzien en te wijzen op het leven met een ziekte, zegt Ramadhin. Kijken we naar de overige groepen mensen, dan kan voorlichting verder gegeven worden via de bestaande infrastructuur (poliklinieken, ziekenhuizen etc), maar nog belangrijker is momenteel de invloed van de sociale media te gebruiken om bewustwording te realiseren. Voorlichting moet erg laagdrempelig zijn, aangepast naar alle educatieniveaus, talen en moet erg begrijpelijk zijn”, aldus de huisarts.
NK

error: Kopiëren mag niet!