De nieuwe minister bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), Lilian Ferrier, is op 5 april 2018 aangevangen met haar werkzaamheden op het hoofdkantoor van het ministerie. Zij werd met alle fanfare ontvangen door staf en personeel. Ook scheidende minister Robbert Peneux was er om het protocol van overdracht te ondertekenen en een woord tot het personeel te richten. “Wanneer jij minister bent van Onderwijs, is het een grote verantwoordelijkheid. Als je minister bent van Onderwijs, betekent het dat je 1 maal 24 uur aanspreekbaar bent voor land en volk”, vertelde Peneux. Het verrichte werk in de afgelopen periode was volgens hem niet eenvoudig. “Wij hebben uiteindelijk stand kunnen houden tegen de vele invloeden van buiten. Wij hebben met het weinige aan financiële middelen, er zorg voor gedragen dat wij vorderingen hebben gemaakt”, gaf de ex-minister te kennen. De wetten Primair, Secundair en Tertiair Onderwijs zijn reeds voorbereid. Peneux spreekt ook over alternatieve opleidingen, die in korte tijd zijn ontstaan. Er zijn bij mondjesmaat voor het speciaal onderwijs structuren gebracht.
“Maar wij zijn er nog niet”, meent Peneux. De grootste droom van het ministerie, volgens Peneux, is een nieuw gebouw hebben. Het huidig gebouw aan de Kafiluddinstraat voldoet niet meer aan de eisen.
De telkens benadrukte zin van Ferrier op de eerste dag van haar werk was: “Kinderen zijn voor mij heel belangrijk”. “Het gaat niet goed met onze kinderen binnen het onderwijs. Daar moeten wij met zijn allen wat aan doen”, stelt Ferrier. Zij heeft haar ministerspost met duidelijke prioriteiten geaccepteerd. Peneux heeft volgens Ferrier veelal de nadruk gelegd op het voortgezet onderwijs, terwijl zijzelf vanaf het begin wil starten. Basisonderwijs is voor haar prioriteit. “50% van onze kinderen haalt een lagere school diploma. Sorry, dat kan niet. Het moet anders”, stelt de bewindsvrouw. Kinderen in andere gebieden die minder aandacht krijgen, moeten nu meer gestimuleerd worden. Er zal een verschuiving komen. “Mensen die mij kennen, hebben het al lang begrepen”, zei Ferrier. Voor haar is de output belangrijk. Zij vroeg het personeel om de eigen prestatie veel kritischer te bekijken. Tegen Peneux zei de minister: “Bedankt voor wat jij gedaan hebt. Wij gaan kijken, op een andere manier, hoe wij dat schip varend kunnen houden”. Zij zal nu leidinggeven aan een ministerie met bijkans 17.500 ambtenaren. Het ministerie telt 7 onderdirecteuren. Cultuur-directeur Elvira Sandie presenteerde Ferrier de uitdaging om een genderbalans tot stand te brengen, maar dan in omgekeerde richting.
Ferrier denkt anders over 24 uur beschikbaar zijn als minister. Zij keert de tafel om en stelt: ‘Een ambtenaar is 24 uur in dienst’. Zij meent veel van haar personeel te zullen vragen. “U gaat zich niet kapot werken, maar zorgt u ervoor dat wat u doet, goed is. Als je iets doet, doe het goed, anders hoef je het niet te doen”, aldus Ferrier.
Kavish Ganesh