‘In de geschiedenis zijn er altijd al indicaties geweest over drugsverdachten, drugsveroordelingen, drugsrelaties met mensen van de beter bekende ‘grootste politieke partij in Suriname. Verwezen wordt naar relaties met drugscrimineel Roger Khan met DDB (DEA, 2013), Suri-kartel en het Copa onderzoek, de veroordeling van Dino Bouterse tot 16 jaar in USA wegens o.a. drugssmokkel, de veroordeling van het hoofd XTC-drugslab in Paramaribo in 2003 die in 2016 benoemd worden tot hoofd Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) in Suriname en 12 jaren veroordeling Etienne Boereveen wegens zijn betrokkenheid bij de handel in harddrugs. Figuren die voor de regering Bouterse-Adhin werken of voor de grootste politieke partij in Suriname”, stelt politicus Riad Nurmohamed.
Tijdens de begrotingsbehandeling 2018, in december 2017, vroeg het DNA-lid het parlement en de regering “als Suriname richting drugsschuur gaat”. “De regering kon inhoudelijk geen antwoord geven hierop. Het bleef bij een populistisch antwoord over vaderlandsliefde. Officiële historisch cijfers tussen 2006-2010 geven aan dat per jaar gemiddeld 300 kg cocaïne in beslag wordt genomen in Suriname.” Nurmohamed schat op basis van feiten tussen 2017-heden dat dit getal tussen de 10 en 50 maal groter moet zijn, te weten 3.000 – 15.000 kg per jaar, met een waarde van US$ 300-1500 miljoen. “Er zijn andere schattingen van gemiddeld 7.000 kg per jaar (US$ 700 miljoen). Dit zijn bedragen 50% of 100% bijna gelijk aan de Nederlandse ontwikkelingshulp voor 35 jaren lang. Wordt de drugshandel weer gebruikt als financieringsmechanisme in Suriname?”, vraagt Nurmohamed zich af.
“Met 26 zetels is de regering Bouterse-Adhin niet in staat geweest de drugshandel te elimineren. Integendeel is het juist gegroeid en gezwegen. Feit is dat veel drugsinformatie geheim gehouden wordt voor het volk van Suriname.” Nurmohamed heeft tot heden geen antwoord van de regering gehad op zijn schrijven over drugsinformatie. “Met een druk op de knop zou ik dit binnen 24 uur moeten krijgen”, vindt hij.
“Nieuws in de media is altijd nieuws, alleen willen sommige mensen dat niet horen. Ook in het parlement wil men niet luisteren naar de media”, meent hij. Nurmohamed vraagt zich af waarom prominente leden in de DNA, de regering willen beschermen voor elke discussie over drugs. “Zijn er belangen of gebruikt men zelf drugs? Wat is de waarheid over de grootste politieke partij met hun leiders in Suriname? Waarom heeft men de drugszaken zeker tussen 2010-heden, maar ook ervoor, niet onderzocht en publiekelijk informatie gedeeld met het volk? Hoe kan je zitten in een politieke partij, waar drugsrelaties normaal zijn, en waar toppers veroordeeld zijn voor drugshandel? Waarom is men bang? Of schaamt men zich? Wat zullen hun kinderen ervan vinden als ze dit te weten komen? Waar zijn de normen, waarden en de ethiek van deze grote politieke partij met 26 zetels?”, vraagt de politicus zich af.
Nurmohamed geeft aan dat het jammer is, ‘maar de jongeren in Suriname zijn weer het slachtoffer geworden van het precair drugsbeleid van de regering Bouterse-Adhin’. “Los van de armoede waarmee vele ouders te kampen hebben, moeten ze nu ook waken dat hun kinderen niet misleid worden door drugs.”
“De grootste politieke partij in Suriname met 26 zetels, heeft samen met de regering Bouterse-Adhin, met haar falend drugsbeleid, Suriname nationaal en internationaal veel schande toegebracht”, meent de VHP’er. Nurmohamed geeft aan dat de VHP een partij is, met veel kennis en kunde, die zich zal blijven inzetten om drugshandel en drugsgebruik te elimineren. “De VHP-fractie staat voor ontwikkeling van het land, terwijl het nu duidelijk is dat de zogenaamde grootste politieke partij een etnische-dictatoriaal bestuurde partij is, met multi-etnische bescherming voor behoud van armoede en drugshandel in Suriname. Dat bewijs is geleverd in de geschiedenis en nu en de toekomst zal dat weer bewijzen”, aldus Nurmohamed. Hij roept alle jongeren op om ‘in 2020 drugs en armoede af te wijzen en te kiezen voor iets beters, naar zijn oordeel, de VHP’.
Kavish Ganesh