‘Districtscommissaris Lakshminarain Doebay is, gezien de wijze waarop hij optreedt tegen de Inheemsen die opkomen voor gronden- en andere rechten, niet geschikt om de functie van een districtscommissaris te bekleden. Wij eisen het onherroepelijk vertrek van de dc’, aldus Claudia Kabenda, hoofd basja van het Inheems gebied Maho. Deze uitspraak volgde na publiekelijke uitspraken gedaan op 26 maart door Doebe. De dc maakte bekend dat hij heeft besloten de kwestie Maho te tillen naar regeringsniveau. De minister en de president moeten maar proberen de kwestie op te lossen, want hij komt er niet uit. ‘Als de partijen, het dorpsbestuur voorgezeten door kaptein Astrid Toenae en de ondernemer Mohammed Abdoelrahman, met elkaar overhoopliggen, staan zij vrij om hun gelijk aan de groene tafel te zoeken’, aldus woorden van gelijke strekking uit de mond van Doebay.
Feiten worden verdraaid
Het dorpsbestuur is niet te spreken over ‘partijdigheid die de dc toonde tijdens zijn betoog, de verdraaiing van feiten en leugens’, die hij verkondigde. Doebay zou hebben gezegd dat hij meerdere keren heeft vergaderd met het dorpsbestuur, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids), het Inheems Platform Esav en de ondernemer. Volgens Kabenda verdraait hij de historie en feiten, worden er onwaarheden verklaard en niet te goede trouw gehandeld.
Er wordt geaasd op zand
In 2016 werd voor de eerste en laatste keer met Doebay over het grondenvraagstuk gesproken. Toen werd medegedeeld dat de grond opnieuw zou worden opgemeten en grenspalen zoude worden geplaatst. De dag waarop de gronduitzetting zou plaatsvinden, zijn de bewoners van Maho naar De Nationale Assemblee getogen waar zij een petitie overhandigden, waarin de ernst van de zaak werd aangekaart. Hierna is er niets meer gehoord van het districtsbestuur. Kabenda is de mening toegedaan dat het opnieuw opmeten van de grond en plaatsen van grenspalen is bedoeld om aan zandgronden voor afgraving te komen, die binnen de grenzen van Maho liggen.
Er heerst een gespannen situatie
De Inheemsen van Maho zijn de mening toegedaan dat het bij grondenrechten ook gaat om het op een duurzame, ecologisch vriendelijke manier tot ontwikkeling brengen van hun woongebied. Het roekeloos afgraven van zand vernietigt de balans. ‘Ondernemers en grondhongerigen worden gefaciliteerd binnen het Inheems gebied. Alle Inheemse gebieden in Suriname worden hiermee geconfronteerd. De grondrovers zijn niet te verzadigen. De dc heeft nimmer naar ons geluisterd en de zaak nooit onderzocht. Vanaf 2016 is de zaak verder geëscaleerd en beschuldigen partijen elkaar van brandstichting van zwaar materieel van de ondernemer en opstallen van de Inheemsen. Er heerst een gespannen situatie. Kabenda benadrukte dat nationaal en internationaal alles in het werk gesteld wordt om het grondenrechten van de Inheemsen te herstellen.
HD