Producten van de Europese Unie zijn vanwege het koersverschil duurder in Suriname. Komen die invoerrechtenvrij naar Suriname, kunnen die concurreren met (bijvoorbeeld) producten uit China en Amerika. Dit betekent wel dat Suriname invoerrechten (op grote schaal) kan schrappen. Hier zal volgens ingenieur Richard Kalloe ook het hele verhaal van ‘invoerrechten verhogen op importeren van kip’ teniet worden gedaan. “Wat voor zin heeft het om invoerrechten op kip nu op te trekken, terwijl je heel het land opengooit voor de EU. Je wil niet zien hoeveel Nederlandse kip in Suriname zal aankomen. Vergeet niet dat Nederland en Frankrijk de twee grootste exporteurs zijn van (bio)landbouwproducten. Hoe word je voedselschuur?”, vraagt Kalloe.
Politici in Suriname, die denken over toetreden tot de Economic Partnership Agreement (EPA), hebben volgens Kalloe geen verstand van handelspolitiek en nog minder van industriepolitiek. Hij zegt dit op basis van de geschiedenis van Suriname en de huidige potentie van het land om competitief te zijn op de handelsmarkt. Kalloe verwijst naar de positie van Suriname binnen de Caricom. “De les van Caricom is heel belangrijk alvorens je iets doet met andere grotere markten. Waarom is ons lidmaatschap van de Caricom mislukt? De partijen die het economisch financieel beleid in handen hadden, hebben niets gedaan. Zij zagen geen belang in bevordering van de productie, industrie en de export. De NPS en NDP zagen het alleen als een voordeel voor mensen die op Kalloe lijken. Mensen van de VHP zelfs hielden hun mond dicht. Men ziet geen belang in productie en export. Men ziet alleen belangen in opmaken van de begrotingsgelden”, stelt Kalloe.
Het enige belang dat volgens Kalloe in Caricom-verband goed werd benut, was Carifesta, waar er naar zijn oordeel nimmer duurzaam rendement uit gehaald wordt. Kalloe staat erop dat afwezigheid van stimulans voor eigen productie het land nimmer zal ontwikkelen. Toetreden tot de EPA in zo een situatie kan funester uitpakken. “Als wij het land willen ontwikkelen, moeten wij deviezen verdienen. Op dit moment komt 80% van onze deviezeninkomsten uit cocaïne-export. Als EPA ervoor zorgt dat onze cocaïne heffingsvrij Europa binnenkomt, dan ben ik er een voorstander van”, stelt Kalloe sarcastisch.
Kolonisatie door Chinezen
Volgens Kalloe leert de historie dat alle landen die zich hebben ontwikkeld, dit hebben gerealiseerd achter hoge ‘importmuren’. Lokale markten zijn in deze landen altijd beschermd. Hij noemt voorbeelden van China en Japan. Het land opengooien voor de Europese markt is volgens Kalloe simpelweg ‘economisch zelfmoord plegen’. Dat was al te merken met de importen uit China. “Mensen die gillen dat wij geen rekolonisatie willen hebben, zijn zelf begonnen met kolonisatie door de Chinezen”, meent Kalloe.
Kavish Ganesh