Tsang krijgt toch voordeel van twijfel
Het is volgens voormalig assembleelid Noreen Cheung niet verstandig dat NDP-parlementariër Stephen Tsang bereid is zijn lidmaatschap in De Nationale Assemblee (DNA) te verruilen voor de post van minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). “Mensen hebben op hem gestemd om hen als vertegenwoordiger in het huis van het volk te vertegenwoordigen. Als je gekozen bent door het volk, moet je het volk dan dienen”, zegt Cheung aan Dagblad Suriname. Cheung noemde Tsang in 2017 een narcist en verrader van zowel de Chinese als gehele Surinaamse gemeenschap. Ook vanuit de Chinese organisaties, waar Tsang adviseur is van de Suriname Chinese United Association en Fa Tjauw Song Foei, werden er volgens haar geen stappen ondernomen voor deze groep. Het feit dat Tsang niets deed een halt toe roepen tegen het wanbeleid van de regering, betekende volgens haar dat hij medeschuldig is aan de chaos in het land. Als alles goed zit zal Tsang op 4 april het roer overnemen van Ferdinand Welzijn. De politica benadrukt dat zij Tsang nu wel het voordeel van de twijfel geeft zolang hij het partijbelang niet voorop stelt. “Ik vind hem nu toch wel beter als parlementariër overkomen. Hoe hij als minister gaat functioneren, moeten wij dus nog zien. Ik hoop in ieder geval dat hij in landsbelang zal werken”, aldus de politica.
Minstens zes nieuwe ministers erbij
Minstens zes nieuwe ministers zullen worden benoemd. Voor Justitie en Politie is oud-politieambtenaar Stuart Getrouw gepolst. In een eerder gesprek met de krant hield Getrouw de lippen stijf over zijn benoeming. DNA-lid Tsang gaat naar Handel, Industrie en Toerisme. René Lieveld, oud-LVV-onderdirecteur Visserij, neemt de plek in van Soeresh Algoe bij Landbouw, Visserij en Veeteelt, Priya Sital, oud-voorzitter van het Jeugdparlement, komt op Sport- en Jeugdzaken, Lilian Ferrier gaat naar Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Antione Elias, directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), komt bij Volksgezondheid. Er wordt hiernaast ook gekeken om een NDP-minister op Binnenlandse Zaken te plaatsen om zodoende de kar te trekken bij de verkiezingen van 2020. Zowel de namen van Soewarto Moestadja als Miranda worden genoemd. Cheung met deze namen geconfronteerd, benadrukt toch geen heil te zien in deze reshuffeling, omdat het compleet beleid voor het land ontbreekt. “Reshuffling of niet, het maakt niet uit. Al de voorgaande reshufflingen hebben er niet toe bijgedragen dat er verbetering is gekomen voor Suriname. Het maakt niet uit wie je daar zet, maar het lijkt meer erop dat de president bezig is met het accommoderen van zijn eigen mensen”, aldus de NPS’er.
‘De ambtenaren mogen stikken’
Een ander zorgpunt volgens Cheung zijn de extra kosten die op de staatsbegroting drukken om steeds nieuwe en oude bewindslieden te betalen. “Er is geen geld om beleid op de ministeries te maken, maar wel om DNA-leden, ministers en oud-ministers op tijd uit te betalen. Hierdoor mag de rest van de ambtenaren dan maar stikken”, stelt zij. Uit politieke kringen begrijpt de krant dat Robert Peneux (Minowc), Joan Dogojo (Sozavo), Soeresh Algoe (LVV), Jerry Miranda (OWT&C) en Ferdinand Welzijn (HI&T) het veld zullen ruimen. Patrick Pengel (Volksgezondheid) verhuist naar OWT&C.
Tsang disciplinair in DNA
Tsang heeft in 2015 als secretaris van de SCUA meegedaan aan de verkiezingen en heeft op nummer 5 in Paramaribo 940 stemmen binnengehaald. Als reden voor zijn deelname aan de verkiezingen gaf hij aan dat bij het vele sociale werk dat hij via de Chinese verenigingen heeft gedaan, hij zaken heeft gezien die in het bestuurlijke niet in orde zijn en/of beter kunnen. In plaats van zich eraan te blijven ergeren, wilde hij er wat aan kunnen doen en lichtte hij zijn stap toe in de politiek. Tsang heeft eerder meerdere malen ook disciplinair gestemd om moties, die te maken hadden met de aanpak van criminaliteit, van de tafel te vegen. Als reden gaf hij eerder in de media aan dat moties slecht en politiek spel en stemmingmakerij zijn. Dit, terwijl Chinese winkeliers met regelmaat van de klok worden beroofd, waarbij hen zelfs het leven wordt ontnomen.
FR