‘Samenwerken op rr- en dr- niveau heel voordelig’

Samenwerken op rr en dr niveau heel voordeligSamenwerken tussen de verschillende politieke partijen op het niveau van de ressortsraad en de districtsraad brengt vele voordelen met zich mee. Dagblad Suriname sprak over deze materie met politiek analist en ook oud-districtscommissaris van Nickerie Hardeo Ramadhin. Hij legt uit dat bij het kiezen van de rr- leden er sprake is van een personenmeerderheidsstelsel. ‘Alles telt, winners take all.’ Bij het kiezen van een assembleelid wordt het systeem van evenredigheid toegepast bij de zetelverdeling. Als voorbeeld noemt Ramadhin Wageningen, het enige ressort waar de NDP op het niveau van rr heeft gewonnen. De V7 had 545 stemmen, terwijl de NDP met 721 stemmen als winnaar uit de bus kwam op rr-niveau.
Bijdrage kleine partijen van groot belang
De politiek analist legt de nadruk op dat de bijdrage van de kleine politieke partijen in dit kader van onschatbare waarde is. Ook al zijn ze niet in staat om op eigen kracht zetels binnen te halen, indien er rr-leden worden binnengehaald is dit van grote waarde. Frappant genoeg zijn juist de grote politieke partijen niet in staat om de meerderheid van de rr-leden binnen te halen. ‘Het grootste deel zit bij de kleine politieke partijen.’
Rr- en dr-leden kiezen president in VVV
Verder is het ook zo dat de rr- en de dr- leden de president en de vicepresident kiezen in de verenigde volksvergadering, de VVV. Indien de president en de vicepresident niet door een tweederde meerderheid (34 assembleeleden) gekozen kunnen worden in het parlement, wordt de weg geopend voor de verenigde volksvergadering, de VVV, waar de rr- en de dr- leden hun stem gaan uitbrengen. Ramadhin legt uit dat zich dan een situatie zal voordoen waarbij de president door de oppositie wordt gekozen. De coalitie heeft wel een meerderheid in het parlement, maar beschikt niet over voldoende rr- en dr- leden om haar president en vicepresident in de VVV te kiezen.
Gemanipuleerd bij verkiezing Wijdenbosch in 1996
Deze zelfde situatie zou zich voordoen bij de verkiezingen in 1996. Het Nieuw Front had de meeste rr- en dr- leden. Hoewel de NDP meer dan 26 zetels had in het parlement, was ze niet bij machte om de president en de vicepresident in de VVV te kiezen. Het historisch verraad van 5 prominente VHP’ers heeft de gang naar de VVV gestuit. De 5 assembleeleden die de VHP hebben beschaamd om op de schoot van de NDP te zitten, waren: Indra Djawalapersad, Asha Singh-Koendjbiharie, Amernath Baboeram Panday, Saeed Jainullah en Lachmiperkas Tewarie. Ramadhin kan het zich nog heel goed herinneren dat de NDP ondertussen huis aan huis bij de rr-leden ging, om hen bromfietsen en ander ‘cadeaus’ aan te bieden onder de voorwaarde dat zij hun stem op Wijdenbosch als president moesten uitbrengen, voor het geval de VVV voortgang zou vinden.
Kleine man ook aan bod
Middels het kiezen van rr- en dr- leden komt ook de kleine man aan zijn trekken, zegt Ramadhin. Hoewel alleen bij de VVV zijn of haar stem van groot belang is, is deze persoon verzekerd van een maandelijks inkomen. Gedurende de periode van 5 jaren oftewel 60 maanden lang is deze verzekerd van een vergoeding die nuttig gebruikt kan worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!