De studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben op 27 maart 2018 hun eerste algemene studentenvergadering gehouden voor het jaar 2018. Het bleek in ieder geval voor de aanwezige (ruim 100) studenten een hoognodige bijeenkomst te zijn. Er zijn bijkans 3 uren lang problemen aangekaart. Dit was maar ruim 5% van het aantal studenten op de universiteit.
De problemen waar de studenten mee zitten, hebben veelal te maken met de faciliteiten (gebouwen, lokalen), docenten (die volgens enkele studenten niet tot het uiterste gaan met hun studenten), financiën, tentamengelden (voor extra tentamens), bureaucratie etc. Van in te voeren collegegelden tot zelfs toiletpapier op de universiteit blijkt een probleem te zijn. De studenten hebben zowel de eigen organisatie als het universiteitsbestuur, maar zeker beleidsmakers flink onder de loep genomen. “Dit zijn geen problemen van nu. Het zijn problemen van voordat wij hier waren ingeschreven. Het is nu tijd dat die aangepakt worden”, stelt Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten in het universiteitsbestuur.
Wat vast staat, is de onzekerheid bij de studenten over het door blijven draaien van de universiteit. Dit komt zeker na al de commotie rond salarissen en salarisaanpassingen, die onlangs in de ether kwam rond het personeel van de Adekus. De SRD 15 miljoen, die op de begroting van het ministerie van Onderwijs opgenomen is voor heel het jaar 2018, is in woorden van Scheek ‘al op’. “Er is garantie gegeven dat de extra middelen voor de personeelskosten gedekt worden. Maar er zijn vaker garanties gegeven door de overheid. Zij zijn die beloftes niet nagekomen. Te zijner tijd zullen we zien.”
De universiteit zou een beroep mogen doen op een reservepost bij het ministerie van Financiën, maar daar is Scheek ook niet al te zeker over. “Hoe komen wij aan geld voor kosten die gemaakt worden? Dat is een antwoord dat iemand ons nog schuldig is”, stelt Scheek. Hij geeft wel een compliment aan het bestuur van de universiteit dat heeft kunnen bewerkstelligen dat de universiteit tot op dit moment nog open is. “Maar het moet wel zodanig zijn dat het de studenten niet moeilijker gemaakt wordt. Ik weet niet of de universiteit dit jaar zal sluiten. Ik weet niet of de universiteit open gaat na de sluiting in september. Dat zullen we zien”, stelt Scheek. Hier staat in ieder geval meer duidelijkheid van de regering op te wachten. Hij is alleen zeker over de maanden maart en april die mogelijk al gedekt zijn.
De aanwezige studenten hebben het niet gehouden tot klagen of praten over problemen. Er zijn ook concrete voorstellen gedaan. Voorstellen zowel over transparantie en controle op handelingen van het universiteitsbestuur met geld, als over zelf geld verdienen. Enkele studenten hebben concrete voorstellen geponeerd, waarmee de universiteit geld zou kunnen verdienen. Een daarvan is bijvoorbeeld parkeergelegenheid aan geld binden. Dit blijkt niet een gek idee te zijn als de studenten zelf redeneren dat er dagelijks zeker 1000 tot 2000 voertuigen op de Adekus rondrijden.
Al met al vragen de studenten in ieder geval naar meer beweging, meer vergaderen en acties ondernemen om actief de problemen te helpen oplossen.
Kavish Ganesh