OM eist 15 om 10 jaar cel tegen verdachten van roofmoord

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Shanta Mahadew, heeft maandag haar strafvoorstel gepresenteerd tegen 3 verdachten. In deze zaak moesten die verdachten, Rivaldo B., Valmy A. en Grantino S., zich verantwoorden voor meerdere gewapende berovingen. Tegen de verdachte Rivaldo eiste het OM vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. Valmy riskeert een celstraf van 15 jaar onder aftrek voor 3 gewapende berovingen in het binnenland. Op 13 augustus 2016 heeft Valmy te Mama Ini een gewapende roofoverval gepleegd. Het tweede feit werd op 16 maart 2017 te Alimonie gepleegd en het derde feit op 30 maart 2017 te Nassau. Behalve dit feit is op de verdachte een hoeveelheid hennep aangetroffen. Voor dit strafbaar feit vorderde het OM een celstraf van 6 maanden geheel onvoorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, een geldboete van SRD 500 subsidiair 1 maand hechtenis.
Grantino S. kan voor 10 jaar in de bak belanden. Hij wordt verdacht deel te hebben genomen aan 2 gewapende roofovervallen in het binnenland.
De politie kreeg telefonisch bericht van ene Stanga dat er een beroving had plaatsgevonden op het goudveld Mama Ini op 13 augustus. Omstreeks 14.00 uur bevond het slachtoffer zich bij het kamp. Hij zou op dat moment het gewonnen ruw goud ontdoen van kwik. Hij zag 2 gemaskerde en gewapende mannen rennen naar het kamp. Eén der daders loste een schot in de lucht. Uit vrees bleef het slachtoffer Tiopo in het kamp. Zijn collega Ribamar vluchtte richting het bos. De tweede dader schoot gericht op Ribamar die dodelijk geraakt werd. Vervolgens kwamen nog 2 gewapende en gemaskerde mannen op hen af. Alle gouddelvers die in het kamp waren, werden onder schot gehouden. Het goud, dat Tiopo in zijn handen had, werd van hem afgepakt. De gouddelvers moesten plat op de grond liggen en werden gekneveld. Hierna verlieten de daders de plaats en renden richting de rivier, alwaar een boot op hen wachtte. Een getuige heeft de verdachte positief herkend die op Ribamar heeft geschoten. Hij herkende de verdachte als ene Dada die hij van Afobaka kent. Ondanks Dada gemaskerd was, heeft hij hem aan zijn gezicht herkend, daar zijn masker dun was. Ook heeft Tiopo Dada aan zijn stem en postuur herkend. Nadat de rovers de plaats hadden verlaten, werden de slachtoffers bevrijd door hun collega’s die nog in de mijn waren. Het gewonde slachtoffer Ribamar bleek hagelverwondingen te hebben over zijn gehele rug, zitvlak en achterkant van de benen. Kort na aankomst op de poli van de Medische Zending kwam Ribamar te overlijden.
Op 16 maart 2017 kreeg de politie wederom een telefonisch melding van een gewapende roofoverval in het Sarakreekgebied Alimonie. Vijf gewapende criminelen hadden een beroving gepleegd in een kamp. De daders zouden gewapend zijn met jachtgeweren en vuistvuurwapens. Volgens verklaring van de slachtoffers waren zij met zijn ATV en reed over de weg die leidt naar de aanmeerplaats te Alimonie. Op een bepaald moment zag hij een gewapende en gemaskerde man op de weg komen, die hem sommeerde te stoppen. De benadeelde gaf gehoor aan de sommatie. Vervolgens kwam een gewapende en gemaskerd man tevoorschijn, die bracht de benadeelde op de weg naar Filong bergie. Daar werd hij gekneveld met tie-wrap. Daar zag hij nog 3 gewapende en gemaskerde mannen. Verder zag de benadeelde enkele Braziliaanse mannen en vrouwen die eveneens gekneveld waren met tie-wrap op de grond liggen of zitten. Een van de daders ging in de broekzakken van benadeelde en haalde daaruit 5 gram ruw goud en een cellulair toestel. Er waren in totaal 11 benadeelden.
Verdachte dodelijk geraakt bij aanhouding
Op 30 maart hebben de criminelen een supermarkt overvallen en een klant. De winkelierster werd gestoken en de klant liep een schotverwonding op. De politie heeft de verdachte Valmy opgespoord. Tijdens zijn aanhouding werd een vingerring en een halsketting aangetroffen. Deze sieraden behoorden aan 2 slachtoffers die hun sieraad herkend hadden. Op de dag van de aanhouding werd een tas met daarin een hoeveelheid hennep op de verdachte aangetroffen. De verdachte werd geconfronteerd met al deze feiten. Hij heeft alle 3 feiten bekend en heeft aanwijzingen gedaan. Op basis van zijn verklaring werd de tweede verdachte Grantino aangehouden. Hij moest de verdachten van en naar de plaats vervoeren. Grantino is na zijn opsporing ook aangehouden. Hij bekende bij 2 gevallen betrokken te zijn geweest. Echter wist hij niets over de roof. Een van de slachtoffers heeft Grantino positief herkend als een van de rovers. Bij de aanhouding heeft de verdachte Abouna geschoten op de politie en werd hij toen dodelijk geraakt door de politiekogel. De vervolging achtte de feiten tegen de 2 aangehouden verdachten, Valmy en Grantino, wettig en overtuigend bewezen en eiste de bovengenoemde straf. De verdachte Rivaldo is eerder in vrijheid gesteld. Hij was tijdens de behandeling van zijn strafzaak niet aanwezig. Op 9 april komen de raadslieden Oscar Koulen en Harold Belfor aan het woord. Beide verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!