Directeur Doksenclub: ‘Wij tonen geen ballen’

1Directeur Doksenclub ‘Wij tonen geen ballen’Na lange procedures, meetings en controles kwam uiteindelijk in maart 2017 de goedkeuring van Carribean Agriculture Health and Food Safety Agency (Cahfsa) voor Doksenclub voor de export van eendenvlees. Op de daaropvolgende Council for Trade and Economic Development (Coted) kon deze nog niet geaccordeerd worden, omdat Cahfsa telefonisch dit met alle Chief Veterinary Officer (CVO)-leden had besproken in plaats van dat dit in een persoonlijke meeting was gebeurd. Op de daaropvolgende CVO-meeting werd dit als hamerstuk alsnog goedgekeurd, hetzij wel 3 maanden later. Daarna kwam de case wederom terug naar de Coted-meeting in november 2017, waar het wel werd geaccordeerd door Coted. De case was ook daar nog niet af. Het werd gesleept naar de Head of States-meeting voor een keuring. Ook dat is gebeurd begin 2018.
Guyana en Jamaica
Guyana heeft de Guyana Livestock Development Authority (GLDA), welke de importvergunningen kan afgeven. De GLDA heeft zijn eigen boerderijen en in Guyana is er een importverbod op kip. Ook daar wordt er echter tot op heden geen importvergunning afgegeven voor doks. Guyana blijkt zichzelf goed te hebben beschermd tegen import van dieren en dierdelen. Ook Jamaica wil geen importvergunning afgeven.
Trinidad en Barbados
Trinidad zegt nog steeds dat Suriname binnen de bekende 2 weken op de importlijst komt van Trinidad. Dat zegt zij al 2 jaren. Barbados houdt ook al maanden de boot af. Zij zegt tegen klanten van Doksenclub aldaar dat zij nog geen importvergunning kan aanvragen, omdat Suriname nog iets moet beantwoorden. “Welke importeur gaat tegen de wensen in van hun eigen Veterinaire Dienst, dus ook daar geen importvergunning”, stelt van Gerard den Bergh, directeur Doksenclub. Er is nu een voorstel gekomen van Barbados met aangepaste regels, waaruit blijkt dat de doks uit Suriname alleen geëxporteerd mag worden indien het land vrij is van de New Castle Disease. Volgens de Organization for Animal Health regels moet de farm en de omgeving vrij zijn van NCD.
“Het frappante is dat vrijwel alle Caricom-landen deze ziekte in het land hebben, en dat de ziekte verdwijnt bij invriezing. Onze farm wordt getest op NCD. Wij zijn vrij van deze ziekte en toch lukt het niet. Al met al is het haast trekken aan een dood paard. Suriname kijkt toe en kan niets meer doen. Wij tonen geen ballen”, meent de directeur. Hij heeft goed contact met beleidsmakers. Hij ziet ook de wil om iets te doen aan de situatie, maar ziet de wil niet in acties converteren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!