Bewoners Wageningen eisen duidelijkheid over gerucht verkoop SML

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mahespalsing: “Ik ga niet reageren, anders snij ik mezelf in vingers”

Structuren van de Nationale Democratische Partij (NDP) en de gemeenschap van Wageningen eisen meer duidelijkheid van de autoriteiten over de geheime verkoop van het bedrijfsterrein inclusief alle machines van de Stichting Machinale Landbouw (SML) aan Westland Sama Group. “De gemeenschap wil dat SML gerenoveerd wordt, maar al geruime tijd worden er activiteiten op het bedrijfsterrein ontplooid waar alles wordt gesloopt en oud ijzer wordt verkocht. Nu horen de partijstructuren van de NDP en de gemeenschap dat het bedrijf verkocht is aan Westland Sama Group van de ondernemer Johny Mahespalsingh. SML is een groot raadsel voor iedereen, omdat de geruchten de ronde doen dat het bedrijf al een tijdje onder beheer van hem staat. Ook doen de geruchten de ronde dat het bedrijf ook geen bestuur meer heeft. Ook op Kaimanpolder is Mahespalsingh bezig met activiteiten. Hij heeft daar ook een stukje gehad en niemand weet of het in bruikleen is afgestaan of is verkocht. SML is staatseigendom, dus wij willen graag weten wat zich daar precies afspeelt”, zegt Raymond Hira, hoofd Milieubeheer tevens bestuurslid van de NDP in Wageningen, aan Dagblad Suriname.
Mahespalsingh: ‘De mensen gaan lelijk op hun neus kijken’
Mahespalsingh om een reactie gevraagd, weigert concreet in te gaan op deze kwestie. “Dan weten de mensen het beter dan mij. Daarom wil ik niet hierop reageren, anders snij ik mezelf in eigen vingers. Laten de mensen hun reactie verder in de krant plaatsen, want ze gaan toch lelijk op hun neus kijken”, aldus de ondernemer.
Doekhie verontwaardigd
NDP-parlementariër Rachied Doekie, ondervoorzitter van de partij in het rijstdistrict, om een reactie gevraagd, zegt verontwaardigd te zijn indien zoiets zou hebben kunnen plaatsvinden. De NDP-topper pleit ervoor dat in ieder geval een grondig onderzoek wordt gestart. “Als hetgeen de mensen zeggen waar is, dan moet dit grondig onderzocht worden”, aldus de politicus.
Eigen acties niet uitgesloten
Hira benadrukt de afgelopen dagen een stormloop van bezorgde burgers te hebben ontvangen die nog steeds wachten op verduidelijking van autoriteiten. “Het kan niet zo dat er gespeeld wordt met belangen van de gemeenschap. Wageningen is helemaal verhit. Als er niets gebeurt, zullen acties worden ondernomen. Het zal dan niet mooi zijn”, benadrukt hij. Hira stelt dat verscheidene pogingen om rechtstreeks in contact met de ondernemer te treden, niets hebben opgeleverd. “Hij is nooit bereikbaar. Het probleem is ook dat informatie altijd wordt achtergehouden. Wij hebben begrepen dat ook de ressortraadsleden in het verleden problemen hebben gehad om deze man te bereiken. Dit is niet correct, want de gemeenschap verwacht op tijd de juiste informatie.”
Geheime belangen?
De krant heeft getracht om meer duidelijkheid hierover te krijgen van districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie en minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder wie het beheer valt van SML. Deze waren echter niet bereikbaar voor commentaar. Hira vindt dat de bewindsman vooral duidelijkheid moet geven waarom het bedrijf geen bestuur heeft en één persoon alles mag beslissen. “Men vraagt zich nu af of er geheime belangen zijn”, aldus Hira. In juni 2017 hebben bewoners ook een petitie bij De Nationale Assemblee (DNA) ingediend waarin duidelijkheid werd gevraagd over de toekomst van SML. Verder wilde de gemeenschap meer betrokken worden bij activiteiten en beslissingen rondom de Silo en het SML-complex. SML werd wel eens het paradepaardje van de machinale rijstteelt in het Caraïbisch gebied genoemd.
Agrarisch bedrijf uit Maleisië
In januari 2017 deelde LVV mee dat Anzeco Plantations, een agrarisch bedrijf uit Maleisië, geïnteresseerd was om in het tweede kwartaal van dat jaar te starten met een proefaanplant van ongeveer 500 hectare padie te Wageningen. Met minister Algoe en zijn staf was van gedachten gewisseld over investeringen in de rehabilitatie van de pellerij van de SML te Wageningen. Tot nu toe is niets meer hierover bekend gemaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!