PTC levert 64 technische experts af

2PTC levert 64 technische experts af1De Stichting Polytechnisch College Suriname (PTC) heeft op vrijdag 23 maart wederom 64 technische experts afgeleverd. De best geslaagde van de groep dit jaar is Ranuka Ramkisoen uit het programma ICT. “Zij is het bewijs dat een studie aan het instituut met de juiste inzet en motivatie binnen de nominale tijd afgerond kan worden”, zegt PTC-directeur Robby Holband. Hij geeft aan dat de in house afgestudeerden een pre positie hebben ten aanzien van een baan binnen het bedrijfsleven, doordat zij de kennis en kwaliteiten hebben en deze kunnen toepassen op de vraag. Dat heeft zich ook bewezen aan de prestaties die geleverd zijn tijdens de Hackomation 3 gehouden op 17 maart, waarbij uit een aantal van 22 groepen Surinaamse competers de 2de en 3de plaats wisten te behalen. De 3de plaats werd gehaald door de pipeliners met hun waterfilteringssysteem, die grijs water kan filteren tot schoon water en de 2de plaats door yahooligans met hun 24 kill all pests, een installatie die automatische insecten detecteert en doodt. “Als directeur ben ik trots dat onze PTC-studenten competen met de rest van Suriname, waar het gaat om ontwikkelen van technologie’, aldus Holband.
Termijn huidig bestuur ten einde
Bestuursvoorzitter Ashokkoemar Rambali wees tijdens zijn toespraak erop dat het termijn van het huidig bestuur erop zit. “Ik heb al een schrijven gestuurd naar het ministerie dat ons termijn erop zit. Wij hebben in het schrijven gevraagd dat zoveel als mogelijk dezelfde bestuursleden weer zitting nemen in het volgend termijn, vanwege het vele werk dat het PTC momenteel op haar bordje heeft. Om het werk correct af te ronden, is het goed dat er doorgewerkt wordt met de mensen die reeds ingewerkt zijn in de materie in plaats van een groep die nog ingewerkt zou moeten worden.” Het verzoek werd al 2 tot 3 maanden terug gedaan. Dit instituut heeft een uitstekend fundament gelegd als het gaat om hoger technisch onderwijs en biedt praktijkgericht onderwijs dat gekoesterd moet worden. Momenteel bekijkt het bestuur samen met de leiding van PTC ook naar mogelijkheden om behalve voor studenten van Natin ook studenten van andere mbo-opleidingen de kans te bieden verder te studeren op het PTC. Er is tevens een discussie gaande om over te gaan tot invoering van een dagopleiding.
Kinderziekten
De bestuursvoorzitter heeft tijdens zijn betoog stilgestaan bij de kleine ‘kinderziekten’ die het instituut heeft mogen ervaren. Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid toe te zien dat het onderwijs voldoet aan de nodige eisen ten behoeve van het hbo-onderwijs, maar tevens toe te zien op relevantie voor de verschillende sectoren in de samenleving ten aanzien van de deskundigheid. De geslaagden kunnen na hun opleiding direct ingezet worden binnen het bedrijfsleven. Naast de bachelorprogramma’s worden er ook masterprogramma’s aangeboden. Ook is een wens van de studenten in vervulling gegaan, waarbij er een start gemaakt zal worden met level 5 van Engineering, wat betekent dat dit niet meer in het buitenland gevolgd hoeft te worden. Een mijlpaal dat volgens Rambali niet gemakkelijk is bereikt. Gesprekken met de Anton de Kom Universiteit van Suriname werden on hold gezet vanwege een verschil van visie, alsook de huur die PTC moest betalen die een verhoging van wel 100-200% betekende en dat het bestuur op andere gedachten heeft gebracht. Het feit dat de PTC nu te Saron gevestigd is, moet bijdragen dat de instelling haar kosten kan besparen. De bestuursvoorzitter drong er ook op aan dat men moet stoppen elk instituut als een eiland te zien. Hij stelde aanwezige interim minister Patrick Pengel de vraag waarom instellingen allemaal afzonderlijke dingen moeten opzetten, terwijl er met gezamenlijke inspanning meer opgezet kan worden.
Studenten moeten betalen om stage te lopen
“Ik heb mij als voorzitter moeten schamen dat wij jongeren hebben moeten laten betalen om stage te lopen. Dat is ook de reden geweest dat wij onmiddellijk het besluit hebben genomen om de overeenkomst die gemaakt was met het ministerie onmiddellijk stop te zetten. De studenten die al in het proces waren, zijn betaald om dat gedeelte af te ronden. Het kan volgens Rambali niet zo zijn dat we deze eisen stellen aan onze studenten, want deze studenten komen weer in de samenleving en wij maken als bedrijfsleven of organisatie uiteindelijk gebruik van hun kennis.
NK

error: Kopiëren mag niet!