De Surinaamse jeugd is ons allen dierbaar. Ze zijn immers de toekomst van morgen. Zij nemen over enkele jaren het roer over. Het is daarom van essentieel belang dat hun brein zich goed ontwikkelt. Een recente studie heeft het bewijs geleverd: kinderen die veel bewegen, presteren beter. Het zou echter een misvatting zijn om te denken dat elk kind door veel bewegen super intelligent wordt. Zo simpel ligt het niet. Want ook andere factoren spelen een rol. Ook factoren als milieu en erfelijke bagage wegen mee of een kind succesvol zijn of haar school doorloopt. Belangrijk om te weten is dat vooral kinderen die laag presteren, profiteren van het veel bewegen. Dan moeten we met name denken aan kinderen met een functionele beperking. De kwetsbare kinderen. Als deze kinderen meer zouden gaan bewegen, zou dat ze enorm veel winst opleveren. Kinderen die al veel sporten, hebben al een hoge hersenactiviteit. Maar kinderen die een voornamelijk zittend leven leiden en vanuit die luierstand in actie komen, geven hun hersenen een boost. Ook die zónder beperkingen.
Denk nou niet dat u uw kind even naar omoe op de hoek stuurt om een paar puntjes en bollen te gaan kopen en dat hij of zij zijn portie beweging voor die dag wel heeft gehad. Nee, die beweging moet aan een aantal eisen voldoen. Wilt u de hersenen van uw kind wakker schudden, dan zult u hem of haar minimaal twintig minuten matig intensief moeten laten bewegen. Dan alleen werkt het. Het is ook uzelf voor de gek houden, als u denkt dat het effect zal hebben als uw kind af en toe een sprintje trekt, terwijl hij of zij het grootste deel van de dag op zijn of haar billen zit. Dat geldt echter niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zelf een uur op de homtrainer fietsen, is niet voldoende, als u tussendoor ook niet even uw hersenen activeert.
Maar wat is nou beter? Minstens één uur achter elkaar sporten of zes keer tien minuten? Minstens één uur achter elkaar heeft toch meer effect. Het mag best wel intensief, maar niet té, waardoor uw kind helemaal uitgeput raakt. Probeer de kinderen te laten bewegen in een vorm die ze plezier doet. Tikkertje (elle) bijvoorbeeld. Of verstoppertje. Spelletjes die we niet zo vaak meer zien bij onze Surinaamse jeugd. Djoel is ook zowat uit ons straatbeeld verdwenen. Maar goed, laat het bewegen ook doelgericht zijn. Niet bewegen om het bewegen. De activiteit moet bij voorkeur plaatsvinden in een verrijkte omgeving waarin (in dit geval) het kind, meer zintuiglijke prikkels tegelijk ervaart. Waar zal het kind meer prikkels van krijgen? Van rennen op een voetbalveld of rennen op een loopband? Op een voetbalveld natuurlijk. Of fietsen op straat of fietsen op een hometrainer?..Fietsen op straat natuurlijk. En waarom? Er wordt dan een groter beroep gedaan op de hersencapaciteit. Het kind moet opletten dat het niet tegen een ander aanrent; hij of zij moet afremmen, om zich heen kijken, ander verkeer in de gaten houden enz. enz. Bewegen alleen is niet genoeg. Dat is slechts een onderdeel van een verrijkte omgeving. Laat uw kind ook naar muziek luisteren of nog beter; een muziekinstrument leren bespelen. Lees hen boeken voor, stimuleer ze om spelletjes te doen. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van lichamelijke en cognitieve inspanning het meeste resultaat oplevert. Geef ze meer uitdaging. Daar draait het om. Onze hersenen hebben steeds nieuwe prikkels nodig om zich te ontwikkelen. Dat geldt voor jong en oud. Alleen zullen kinderen niet uit zichzelf deze uitdagingen opzoeken. Hun hersenen zijn nog niet zover. Als ouder moet u daarvoor zorgen. Als u erin slaagt om uw kinderen uit te dagen op school, in hun hobby’s, dan biedt u hen een ideale omgeving om op te groeien. Anderszins sust u hun brein in slaap, als u ze toestaat om ondermaats te presteren. Als je weet wat voor voordelen lichamelijke activiteit allemaal oplevert, dan vraag je je af hoe ouders het überhaupt nog kunnen aanzien dat kindlief de hele dag voor de buis hangt. Eén ding is zeker: van jongs af aan werken aan jouw breinconditie, betekent investeren in jouw oude dag. Men bouwt namelijk op die manier een cognitieve reserve op. Haal dus uw gympies uit de kast en geef het goede voorbeeld aan ons nageslacht.