IDB ziet potentie in private sector Suriname

Ceasar Falconi
Ceasar Falconi
De Inter-American Development Bank (IDB) organiseerde op 23 maart 2018 in samenwerking met de Surinaamse overheid, het Franse fonds (AFD) alsook de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), de tweede aanbestedingsbeurs voor consultants en bedrijven in Suriname. De eerste beurs werd gehouden in 2016. De beurs had als basisdoel de Surinaamse private sector vertellen waarom de IDB nog steeds in Suriname is. Indien de private sector meer inzicht krijgt over de bewegingen van de IDB in Suriname, gelooft de organisatie dat ondernemers de IDB makkelijker zullen benaderen.
Projectpresentaties
Tijdens deze beurs hebben de projectunits van de verschillende door de IDB, de AFD en de IsDB gefinancierde ministeries en bedrijven hun projecten gepresenteerd. Consultants en bedrijven konden informatie krijgen die noodzakelijk is om mee te dingen naar uitvoeringswerkzaamheden. Simultaan bestond de mogelijkheid om tijdens de beurs apart presentaties te volgen van verschillende specifieke projecten. Projectpresentaties zijn verzorgd door de IDB zelf: Financing and Business Opportunities, het Paramaribo Urban Rehabilitation Programma, het Beip2 Programma, het Business Climate and Innovation Programma, het Agricultural Competitiveness Programma, het Support for the Implementation of the EBS Investment Plan Programma, het Support to Improve Sustainability of the Electricity Service Programma, alsook het Development of Renewable Energy, Energy Efficiency and Electrification Programma.
Relatie met Suriname
De relatie tussen Suriname en de IDB, die al bijkans 40 jaren loopt, is volgens Ceasar Falconi, vertegenwoordiger van de IDB, heel goed. En dat zowel met de publieke als de private sector. “De potentie van de private sector in Suriname is heel goed. Suriname is een land dat gezegend is met excellente natuurlijke hulpbronnen, land, water en bos. Daarnaast is ook interessant dat Surinamers meertalig zijn. Dit is heel belangrijk voor de internationale gemeenschap. Er is een heel gouden toekomst voor Suriname. Wij moeten natuurlijk werken aan de vaardigheden en kwaliteiten voor de ontwikkeling van het land”, stelt Falconi. Hij benadrukt dat taal helemaal geen barrière is in Suriname. Hij ziet Suriname juist als een land dat de potentie heeft om gemakkelijk (zonder problemen) internationaal te worden aangesloten. De IDB heeft geen vast bedrag gealloceerd voor Suriname. Falconi stelt dat het geld afhangt van de behoefte van het land en vooral van projecten die haalbaar zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!