Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Nirmala Maikoe, presenteerde maandag haar strafvoorstel in de strafzaak tegen de verdachten Anandkoemar B. en Dheeradjkumar N. Beide verdachten zijn eerder in vrijheid gesteld. Tegen de drugsbaron Anandkoemar eiste het OM een gevangenisstraf van in totaal 14 jaar met aftrek. Aan deze verdachte wordt in het Derde Kanton 5 strafbare feiten verweten. Hem wordt verweten dat hij op 2 februari 2013 tezamen en in vereniging met Chandra C., Satnarainpersad G., Vinodkoemar K., Vidjai S., Hamnauth B., Biedjai R. en Gaytrie M. bijkans 22 kilo cocaïne heeft uitgevoerd. De verdachte Anandkoemar ontkent dit feit steevast. De verdachte beweerde dat hij in de periode februari 2013 tot 13 mei 2013 zich in Nederland bevond. Hij was op 5 januari 2013 vertrokken. Voorts gaf hij aan de persoon van Chandra C. en de anderen niet te kennen. Bij zijn vijfde verhoor verklaarde de verdachte dat hij op 7 februari 2013 via Frans-Guyana naar Parijs en vervolgens naar Nederland is vertrokken. De verdachte Chandra C. werd op 2 februari 2013 aangehouden. Dit betekent dat hij ten tijde van het delict in Suriname was. Chandra C. is reeds veroordeeld. Deze verdachte heeft gedetailleerd aangegeven hoe zij aan de drugs kwam. Zij werd benaderd door Gaytrie M. Toen Chandra de drugs niet kon slikken, werd zij in contact gebracht met de verdachte Anandkoemar, die zij als Boyke kende. Ook Gaytrie heeft een volmondige bekentenis afgelegd. Zij had de drugs van de verdachte Anandkoemar gekregen.
Ten aanzien van het tweede feit gebruikt de vervolging het bewijs uit de verklaring van de getuige Dhanraadj G. Deze getuige had op 30 maart 2013 bij de politie verklaard dat hij de drugs voor Anandkoemar moest uitvoeren. Deze getuige heeft de medeverachte Dheeradjkoemar N. herkend als te zijn de persoon die hem na de aanhouding van Anadkoemar had opgezocht. Hij beloonde de getuige Dhanradj om bij de politie te zwijgen over het feit dat hij Anandkoemar kende. Voor het zwijgen werd hij met Euro 60.000 beloond.
Op 23 mei 2013 heeft de politie in een woning, toebehorende aan Anandkoemar aan de Abdoel Rahmanweg, verschillende pakken met drugs aangetroffen evenals vloeibare cocaïne, verpakkingsmateriaal, kopieën van paspoorten en nog andere goederen. Volgens Maikoe zijn dit allemaal zaken die aantonen dat er ter plekke voorbereidingen werden getroffen om cocaïne uit te voeren. De vervolging eiste voor deze feiten een gevangenisstraf van 7 jaar met aftrek, een geldboete van SRD 15.000, te vervangen door 2 maanden hechtenis.
Money laundering
Ook wordt hem in het Derde Kanton verweten dat hij USD 29.500 voor handen heeft gehad. De verdachte gaf aan dat hij 10 jaren terug geld van zijn overleden vader heeft gehad. Het moet tussen de 300 tot 400 duizend SRD zijn. Ook verklaarde de verdachte dat hij een busbedrijf runt en dat hij bussen aan de staat verhuurd. Het geld was bedoeld voor de aanschaf van een bus. Volgens Maikoe heeft de verdachte nimmer aannemelijk kunnen maken dat hij het geld heeft gehad van zijn overleden vader. In dit verband heeft de politie de zus en overige familieleden gehoord. Volgens de zus leefde haar vader van zijn AOV-geld. Verder is gebleken dat de vader van deze verdachte als tuinman in zijn levensonderhoud voorzag. Voor money laundering eiste het OM 6 maanden met een geldboete van SRD 10.000, te vervangen door 1 maand hechtenis.
Feiten in Tweede Kanton, 6 jaar celstraf
In het Tweede Kanton hoorde de verdachte Anandkoemar een celstraf van 6 jaar en een geldboete van SRD 500.000, te vervangen door 6 maanden hechtenis. Anandkoemar B. wordt verdachte van diverse strafbare feiten. Hij heeft in de periode januari 2007 tot en met juni 2015 USD 172.875, Euro 389.000 en SRD 203.370 afkomstig van enig misdrijf voor handen gehad. Er is verbeurdverklaring geëist van 3 bussen, 7 percelen, 7 dure voertuigen en 21 andere personenwagens.
Illegaal wapenbezit
Behalve de genoemde feiten wordt hem ook illegaal vuurwapenbezit verweten. De verdachte heeft op 23 juli 3 of meer vuurwapens voor handen gehad. Deze wapens had de verdachte als onderpand genomen van een vriend, van wie hij de naam noch zijn adres en contactnummer kent. De vervolging eiste voor het illegaal wapenbezit een celstraf van 6 maanden met daarop een boete van SRD 10.000, subsidiair 2 maanden hechtenis. Tegen zijn medeverdachte Dheeradjkumar N. eiste het OM een celstraf van 3 jaar met aftrek. Tegen hem achtte het OM deelneming aan criminele organisatie bewezen, daar hij behulpzaam is geweest en dat hij drugs in zijn bezit heeft gehad. Beide verdachten zijn first offenders. De vervolging heeft daarom rekening gehouden met het tweetal. Op de volgende zitting komen de raadslieden Irvin Kanhai en Benito Pick aan het woord. De verdachten werden bij deze aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.
Saskia Bandhan