“Als criminaliteit geen hoogtij viert, is bewaking van hoogwaardigheidsbekleders en hun bezittingen niet nodig”

Onlangs heeft de ad interim minister van Justitie en Politie (Juspol), Ferdinand Welzijn, tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld dat de criminaliteit een dalende trend vertoont. Daarbij gaf hij de garantie dat deze constatering voortvloeit uit de geregistreerde statistieken. Ook liet hij weten dat de nieuwsbladen er een gewoonte van hebben gemaakt om criminaliteit op te blazen. De maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman is nogal geschokt met deze zienswijze en betwijfelt de visuele en mentale gesteldheid van de minister. “Overal waar je gaat, praat men over de hevige criminaliteit in Suriname dat bovendien grensoverschrijdend is. Als de minister dat niet ziet, ben ik bang dat er iets aan de hand is met zijn gezondheidstoestand”, beklemtoont Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname.
Dit is de voornaamste reden waarom de maatschappijkenner het cruciaal vindt dat elk ministerie over een fulltime kundige minister moet beschikken. “Een minister behoort de gemeenschap te dienen en niet de feiten te verdoezelen.” Hanoeman daagt Welzijn uit om het aan te durven om anno 2018 zonder bewaking rond te lopen, aangezien de minister over statistieken beschikt die aangeven dat de criminaliteit gedaald is. “Als de criminaliteit geen hoogtij viert, is het ook niet nodig dat hoogwaardigheidsbekleders en hun bezittingen bewaakt worden. Want wanneer heb je in principe bewaking nodig? Als je bang bent om aangevallen te worden door criminelen!” Hanoeman voert aan dat de analyse van statistische gegevens overigens niet inhoudt om de cijfers van 2 of 3 maanden geleden te vergelijken met de huidige toestand. “De situatie voor het jaar 2010 moet vergeleken worden met die van nu. Dan pas kom je tot betrouwbare analyses; de wetenschap werkt niet met populisme.”
Welk leed de gewone burgers allemaal moeten ondergaan als gevolg van de criminele praktijken, is iets wat de minister niet zal kunnen bevatten, merkt Hanoeman op. Zelfs de senioren burgers worden niet bespaard door de criminelen. “Ik ben daarom zeer teleurgesteld in de uitspraken van de minister.” Wat de media betreft, bestaat inderdaad het verwijt dat zaken onterecht worden opgeblazen. De maatschappijkenner verduidelijkt dat iets zich eerst moet voordoen om het op te kunnen blazen. “De media publiceren niet alleen nieuws maar ook bewijzen (onder andere foto’s). Het gaat dus om feiten die verifieerbaar zijn bij de politie.” Tot slot vermeldt de maatschappijkenner dat dergelijke toestanden niet alleen door de autoriteiten in de hand is gewerkt, maar ook door het volk. “Zolang het volk naïef blijft, zal de regering doen wat ze hebben wil”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!