Dat in de afgelopen weken zowel een drugsduikboot als een drugsvliegtuig met honderden kilo’s cocaïne in het district Saramacca is onderschept, is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi een zeer zorgwekkende kwestie. “De goede naam van Saramacca wordt te grabbel gegooid”, zegt de politicus, die het voornoemd district vertegenwoordigt, aan Dagblad Suriname. Jogi voert aan dat de hele situatie in het land aanleiding aan mensen geeft om risico’s te nemen. “Vermoedelijk krijgen mensen de indruk dat in een chaotische situatie het gemakkelijk is om illegale handelingen te plegen. Wij weten dat de armoede erg groot is in het land, terwijl een aantal instituten niet goed functioneert. De politie is door de bezuinigingsmaatregelen van de overheid niet goed in staat controle uit te voeren. Uiteindelijk maken kwaadwilligen gebruik van al deze zaken om hun slag te slaan”, benadrukt de VHP’er. Dat justitiële autoriteiten ondanks hun benarde positie in staat zijn geweest de operaties te ontmantelen, verdient volgens de parlementariër een pluimpje. Jogi vreest dat indien deze drugstransporten en de onderscheppingen zo doorgaan, het land internationaal het etiket zal krijgen van ‘narcostaat’. “Daarmee is niemand gediend. De regering moet er alles aan doen om een einde te brengen aan deze situatie”, aldus de politicus.
Sterke minister nodig bij Juspol
Een van de zaken die het imago van het land verder verslechtert, is volgens Jogi de vacante post op het ministerie van Justitie en Politie. Hier neemt minister Ferdinand Welzijn van HI&T al 9 maanden waar. “Ik hoop echt dat het de president lukt om tijdens zijn reshuffling een krachtige minister op Justitie en Politie te plaatsen. De regering moet begrijpen dat buitenlanders nu meer ruimte hebben om criminele activiteiten hier te ontplooien. Hoe zijn die buitenladers helemaal ongecontroleerd in Saramacca beland? Dat mag niet. De minister moet optreden!”, aldus de VHP’er.
Eigenaar terreinen onderzoeken
Jogi benadrukt dat het voor hem opvallend is dat zowel de duikboot als vliegtuig op een terrein van dezelfde eigenaar is aangetroffen. Het wordt volgens hem tijd dat justitiële autoriteiten zich hierover uitspreken, omdat er te veel vraagtekens zijn. Ondertussen blijkt uit mediaberichten dat de ondernemer Radj Oedit eigenaar is van de terreinen. Van de 7 personen die in de zaak van het drugsvliegtuig door de politie zijn aangehouden, hebben 5 de Surinaamse nationaliteit. Volgens Oedit behoren de 5 Surinamers tot zijn personeel die werkzaam waren op de rijstvelden op het moment dat het vliegtuig landde op de airstrip. Het zou gaan om een noodlanding nadat er door de politie was geschoten op het vliegtuig. Volgens Oedit, die alle betrokkenheid ontkent, waren zijn arbeiders werkzaam op de rijstvelden en zijn door de politie aangehouden en in verzekering gesteld samen met de piloten van het drugsvliegtuig. De politie heeft intussen laten weten dat het in totaal om 488 kilogram cocaïne gaat die in beslag is genomen in het vliegtuig. “De autoriteiten moeten de samenleving geruststellen en de juiste informatie geven. Hierdoor gaan speculaties tot het verleden behoren”, aldus Jogi.
FR