De verkiezingen van mei 2020; een prognose!

De politieke koorts is nog niet helemaal los gebarsten, maar het begint langzamerhand op gang te komen. Een aantal partijen is al bezig om hun achterban te mobiliseren, kernen te instaleren en/of te heractiveren. Tevens wagen enkele progressieve- en actieve Surinamers de poging om in het machtscentrum zitting te nemen middels het oprichten van nieuwe politieke partijen. Of dit fenomeen een verbetering dan wel een verandering zal brengen in de huidige situatie of juist stemverlies zal betekenen, laat ik het over aan het denken van de oprechte kiezers. Wie wil trouwens wedden op een ziek of op een gehandicapt paard? De bestaande klassieke partijen hebben een slechte interne democratische doorstroom naar leidinggevende posities en dat maakt ook partijen moeilijk doordringbaar te maken voor personen met frisse en nieuwe ideeën.
Krijgen we een stabiele regering na mei 2020?
In een vroeg stadium is het moeilijk en voorbarig om een prognose in die richting te doen. Er zullen vóór die tijd een aantal verschuivingen plaatsvinden. Zie de verhuizingen van politici, die degelijk te maken hebben met de komende verkiezingen en i.h.b. over een eventuele kandidaatstelling. Wat dit voor de NDP inhoudt, is dat men een zwaar kaliber wil inzetten om de strijd aan te gaan tegen de VHP-voorzitter. De verhuizing van mw. Mathoera, die behalve DNA- lid , ook coördinator van Wanica is, zou voor haar moeilijk zijn om een kiesbare plaats te bemachtigen. Hier zijn er potentiële kandidaten, die hun posities zullen claimen. Met het oog op de komende verkiezingen zullen er opmerkelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Politiek is trouwens een wetenschap en een momentspel! Geen enkele partij dient uitgesloten te worden voor een eventuele samenwerking en wel op basis van programma’s. Om ontwikkeling te brengen zijn zondermeer condities vereist; alsook om samen te werken in ‘s landsbelang. In 2010 hebben enkele partijen hun principes overboord gegooid. Aan hun hebben wij het te danken, dat wij de huidige economische malaise thans moeten proberen te overleven!
De verkiezingen van 2015 nader bekeken
De verkiezingsuitslagen in ogenschouw nemend, zien we het nanavolgende beeld. In totaal hebben 13 politieke partijen in combinatieverband deelgenomen aan de verkiezingen; terwijl 8 partijen zelfstandig hebben geparticipeerd. De uitslagen waren als volgt:
NDP: 117.308 stemmen en 26 zetels. VHP: 54. 878 stemmen en 9 zetels. ABOP: 27.380 stemmen en 5 zetels. PL: 18.853 stemmen en 5 zetels. NPS: 16.063 stemmen en 2 zetels. DOE: 11.068 stemmen en 1 zetel. PALU: 1.736 (1.738?) stemmen en 1 zetel. BEP: 4.435 stemmen en 2 zetels. In totaal: NDP 26 plus de rest 25 zetels. Totaal 51 DNA zetels. De overige 13 partijen hebben in totaal: 6.371 stemmen behaald en geen zetels kunnen bemachtigen. Dit resultaat zal een vingerwijzing betekenen voor de z.g. kleine partijen en de nieuw opgerichte en/of op te richten partijen om lering te trekken uit de recente politieke historie. Enkele voorbeelden ter illustratie: De MF behaalde : 1.133 stemmen, ANC: 1.111, APS: 822, DRS: 663, NOP: 399 en PING: 314 stemmen.
Welk alternatief is er om een stabiele regering te vormen na mei 2020?
Om dit item nader te benaderen, dienen enkele brandende vraagstukken beantwoord te worden; teneinde een regering te vormen, die gestoeld zal zijn op een goede ideologische basis en verkiezings- c.q. regeerprogramma’s. Enkele hiervan zijn, o.a.
Er zijn leningen gesloten, hoe is het geld besteed? Welke zichtbare projecten zijn gerealiseerd, waarvoor is het geld geleend en hoe zal de terugbetaling plaatsvinden? Hoe zal men de toegenomen criminaliteit de kop indrukken? Zijn er goede overeenkomsten gesloten met de goudbedrijven en met de multinationals? Het grootste deel van de gemeenschap leeft onder de armoedegrens. Zijn er plannen om het leed enigszins te lenigen en de prijzen van eerste levensbehoeften betaalbaar te maken? Is men in staat het wanbeleid, de corruptie te bestrijden en conform de comptabele regels het land te besturen? Indien er een politieke constellatie moet plaatsvinden na 2020, dan moet in een democratisch land in principe met elke partij samengewerkt kunnen worden. De wens en het hoofddoel van elke politieke organisatie is trouwens erop gericht om uiteindelijk regeermacht te verwerven. Er wordt gepleit, dat er aan de Surinaamse politiek een nieuwe dimensie wordt toegevoegd en dat er gewerkt wordt aan reële programma’s in het belang van de totale gemeenschap. Voorspeld wordt, dat anno 2020 geen enkele partij of combinatie; vooral zij die op etnische basis gestoeld zijn het hoofd boven water zal kunnen houden . De doorsnee Surinamer kijkt uit naar realiseerbare programma’s. De tijd is voorbij, waarbij blindelings, conservatief en vooral etnisch werd gestemd!
We moeten op zoek gaan naar verbindingen met elkaar i.p.v. te focussen op elkaars verschillen en misstappen! De krachten moeten we bundelen, daar heeft elke Surinaamse burger baat bij.
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!