De gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

In 335 van de totaal 380 Nederlandse gemeenten kan de Nederlandse burger op 21 maart 2018 worden gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. Het college van burgemeesters en wethouders (B&W) is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van B & W. Wethouders worden benoemd door de gemeenteraad, burgemeesters door de regering. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente.
Raadsverkiezingen
Aan deze raadsverkiezingen doen 16 partijen mee. Nederland telt bijkans 17 miljoen inwoners en in maart 2017 telde Nederland bijkans 12, 9 miljoen kiesgerechtigden. Deze raadsverkiezingen zullen helderheid kunnen verschaffen over het politieke landschap zoals dat zich sinds de Kamerverkiezingen van maart 2017 heeft ontwikkeld. Voor de Partij van de Arbeid verliepen de raadsverkiezingen in 2014 desastreus. De PvdA is nog altijd één van de grootste partijen in de gemeenteraden, maar die positie lijkt deze sociaaldemocratische partij over enkele dagen te zullen moeten prijsgeven. Volgens de recente peilingen mag de PvdA zich klaarmaken voor een nieuw electoraal pak rammel en gaan 25 % van de Nederlandse kiezers voor een lokale partij.
Forum voor democratie
De ogen zijn gericht op de prestaties van de rechtse partijen Forum voor Democratie (Thierry Baudet) en de PVV van Geert Wilders. Forum voor Democratie (FVD) neemt onder eigen naam deel aan de verkiezingen in de stad Amsterdam en in Rotterdam steunt de FVD de lijst van Leefbaar Rotterdam. In hoeverre zal de FVD weten in te breken in het VVD –electoraat? En hoe zal het de PVV van Geert Wilders vergaan, die in meer gemeenten meedoet dan de vorige keer. De FVD, een rechtse politieke partij is door Thierry Baudet is in 2015 opgericht als denktank. In 2016 werd FVD een politieke partij en behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 twee kamer zetels.
Deze werden ingenomen door Thierry Baudet en de advocaat Theo Hiddema. De FVD richt zich voornamelijk op het doorbreken van de dominantie van wat het partijprogram noemt het “partijkartel” en pleit daarom voor invoering van het bindend referendum. De partij wil dat Nederland de Europese Unie verlaat, wil een sanering van overheid en publieke omroep en pleit voor een “wet bescherming Nederlandse waarden”. Wat opvalt, is de zeer agressieve campagne van FVD , waarbij de sociale media optimaal en succesvol worden gebruikt en de FVD tevens buitengewoon vernieuwend bezig is.
Het belangrijkste agendapunt is wat zij noemen: bestrijden van “het partijkartel.“. Ze beschrijven het “partijkartel” als een kleine groep machthebbers, media, intellectuelen en politiek , die onderling de macht verdelen en externe ideeën uitsluiten. FVD zou als enige partij niet meelopen met dit grote complot. Circa 10.000 kartelleden draaien rond in de bestuurlijke baantjescarrousel. Zij vormen het grote probleem van ons land. Hun belangen zijn vaak tegengesteld aan de belangen van de Nederlandse bevolking. Ze werken voor zichzelf en zeker niet voor het land. Er moet een onmiddellijke stop komen op partij –politieke benoemingen. Niet alleen zijn de benoemingen slecht voor Nederland, maar in strijd met artikel 3 Grondwet:” alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar”. FVD wil gewoon de beste persoon voor de positie, ongeacht politieke voorkeur. Er is voldoende talent aanwezig in Nederland, maar dat krijgt door het partijkartel nu geen kans. Dus: open sollicitaties voor alle publieke en semi- publieke topfuncties. Net als in de Verenigde Staten moeten bij het aantreden van een nieuwe regering ook de topambtenaren die het beleid gaan uitvoeren opnieuw op hun functie solliciteren. Het ontslagrecht van ambtenaren moet worden versoepeld en gelijkgesteld aan het normale ontslagrecht.
Thierry Baudet
Is een Nederlands politicus, historicus, auteur en jurist. Baudet (35 ) is een kleinzoon van hoogleraar in de geschiedenis Ernest Baudet. Diens vader was de wiskundige Han Baudet. “De Aanval op de Natiestaat ”, de titel van het proefschrift dat Thierry Baudet schreef welke gaat over nationale identiteit, Europese eenwording en multiculturalisme. Baudet betoogt in zijn onderzoek dat de democratische rechtsstaat alleen kan functioneren binnen de context van de natiestaat. Supra nationalisme, zoals dat onder meer in de Europese Unie, de Wereldhandelsorganisatie , het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen het Internationaal Strafhof tot uitdrukking komt, is volgens Baudet fundamenteel onverenigbaar met de democratische rechtsstaat. Omdat de democratische rechtsstaat landsgrenzen nodig heeft, een zekere sociale cohesie onder de bevolking en soevereiniteit in de vorm van een parlement dat verantwoording verschuldigd is aan de bevolking. Volgens Baudet zijn de Europese Unie en de euro op de langere termijn niet houdbaar.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!