Somohardjo niet onder indruk van Javaanse tak NDP

Dat zich binnen de NDP een Javaanse tak aan het ontwikkelen is, dit laat de partijleider van de PL tevens assembleelid Paul Somohardjo koud. Onlangs zijn de artiesten Enrique “Kleine Somo” Ralim en Jurgen ‘Joggaman’ Kartodikromo toegetreden tot de paarse partij en moeten voornamelijk jonge Javanen trekken naar de NDP. Tegenover Dagblad Suriname verklaart Somohardjo dat hij helemaal niet onder de indruk is. ‘Ach, Ralim en Joggaman zijn geen partijtjes voor PL’, zegt Somohardjo. Deze personen zeggen hem totaal niets. Bij de afgelopen verkiezingen was Ralim namens de PL de lijstduwer in Commewijne. Volgens Somohardjo moet Ralim niet denken dat het aantal behaalde stemmen (2.334) hem toebehoren. De partijvoorzitter zegt met klem dat de stemmen de PL toebehoren. Een persoon waarvoor Somohardjo heel veel respect kan opbrengen, is Ann Sadi van de NDP. Zij was gedurende de afgelopen verkiezingen gekandideerd, maar viel ondanks de grote hoeveelheid aan stemmen (3.357) toch uit de boot. ‘Van haar kan ik zeggen dat zij haar district heel goed kent.’
De partijtopper ziet in de personen van Ralim en Joggaman beslist geen concurrenten voor de PL. ‘Ralim is een verrader’, zegt hij kordaat. Hij verraadde de PL om zijn heil te gaan zoeken bij de HVB van Raymond Sapoen. Van daaruit sprong hij naar de paarse partij. Volgens Somohardjo zijn de jongeren zich ook bewust van het fenomeen ‘verraad’. ‘Onze jongeren zijn intellectuelen. Ze gaan niet achter verraders aanhollen. Wat dan als de NDP verliest. Dan gaan de verraders een andere partij opzoeken.’ Deze verraders worden door Somohardjo betiteld als dode vissen die met de stroom meegaan. Hij kijkt er ook niet vreemd van op dat juist de verraders hoog aangeschreven staan binnen de NDP. ‘Ja, dat is juist de attitude van de NDP. Ze beschouwen verraders als opbouwers.’
Somohardjo vertelt verder dat ‘de omkoperij waarmee de paarse partij bezig is in de vorm van het verstrekken van sociale pakketten, niet zal resulteren in stemmenwinst’. ‘Iedereen is zich ervan bewust, vooral de jongeren, ze zijn geen robots.’ Somohardjo die eerder aangaf nooit met de NDP met Bouterse als voorzitter samen te werken, verduidelijkt dat vertrouwen een belangrijke spil vormt voor de kiezers. De kiezers willen vertrouwen hebben in de partij die aangeeft de strijd tegen de veroorzaker van de armoede aan te gaan.
Momenteel is Somohardjo druk bezig met de tweede actua festa, die op 31 maart in Nickerie wordt gehouden. Tijdens deze activiteit zullen de nieuwe en wederom geïnstalleerde kernen aan het volk gepresenteerd worden. Begin maart heeft de eerste actua festa plaatsgehad te Dessa (Lelydorp). De opkomst was overweldigend. Toen Dagblad Suriname Somohardjo te woord stond, maakte hij zich op om naar het rijstdistrict af te reizen alwaar hij enkele dagen zal verblijven. Somohardjo geeft wel als noot mee dat hij een onthulling zal doen in het rijstdistrict. Middels deze onthulling moet het fenomeen verraders volledig tot de historie gaan behoren.
Politieke bronnen melden dat de NDP bezig is een sterke Javaanse tak op te zetten. Ralim en Joggaman moeten deze gaan ondersteunen. De paarse partij gelooft dat dit ook zal werken, net als de Hindoestaanse tak waarin veel is geïnvesteerd de afgelopen jaren. Cijfers wijzen uit dat ruim 30.000 Hindoestanen op de NDP hebben gestemd bij de afgelopen verkiezingen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!