Dew Sharman: “Meest geïmporteerde landbouwchemicaliën staan op verboden lijst”

Tijdens een seminar betreffende organische landbouw in het district Coronie in november 2016 kwam aan het licht dat er in Suriname een importtoename is geconstateerd op onkruidbestrijdingsmiddelen oftewel pesticiden. Hieruit kan afgeleid worden dat de landbouwgewassen degelijk veel bespoten worden met pesticiden, waardoor dit immense consequenties met zich kan meebrengen voor het milieu en gezondheidstoestand van de samenleving. Dit is exact waar de volksvertegenwoordiger tevens medicus Dew Sharman (VHP) bezorgd over is. In gesprek met Dagblad Suriname gaf hij te kennen dat er veel focus wordt gelegd op de vele gevaren van het gebruik van kwik bij de goudwinning, terwijl de agrarische sector ook met verontrustende ontwikkelingen te kampen heeft. “Het is hoog tijd dat de autoriteiten maatregelen treffen tegen het gebruik van pesticiden; de import ervan dient ingedamd te worden. Dit vergt een interdepartementale aanpak, waarbij tenminste de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en Volksgezondheid betrokken moeten zijn”, accentueert Sharman.
Naar zeggen van de medicus wordt er heel nonchalant omgesprongen met landbouwchemicaliën, waardoor ondeskundig en excessief gebruik ervan veel onheil met zich kan meebrengen. Hij verduidelijkt dat dit in principe grotendeels de reden is geweest dat er hoge concentraties in groenten en fruit is ontdekt. Daardoor werd het afgekeurd voor de export en consumptie. “Dit wordt dan op de lokale markt gedumpt. En wie consumeert dat? De bevolking!” Sharman is derhalve van oordeel dat de gevaren reeds bij de import van pesticiden beginnen. De controle daarop is bovendien niet of onvoldoende aanwezig, terwijl gigantische hoeveelheden ervan het land binnen wordt gebracht. Wat ook opmerkelijk is, is dat de meeste geïmporteerde chemicaliën in diverse landen op de verboden lijst staan, merkt Sharman op. “Maar in Suriname is het gemakkelijk te vinden. Heel vaak kennen de landbouwers de juiste toepassing ervan niet voldoende.” Het betreft kennis over onder andere de concentratie, frequentie en afbraakperiode; de instructies op de verpakking staan überhaupt in een andere taal dan de agrariër machtig is.
Om dit te overbruggen, dienen er maatregelen en opgevoerde controles op de kwaliteit en kwantiteit van de geïmporteerde pesticiden geïmplementeerd te worden. “De importeur zou bijvoorbeeld erop toe kunnen zien dat de instructies in het Nederlands zijn. Ook LVV dient voorlichting te geven over hoe pesticiden correct gebruik moeten worden.” Door frequente controle is er bovendien een goed overzicht over waar de schoen precies wringt. “We weten ook dat landbouwchemicaliën vaak worden gebruikt om suïcide te plegen. Indertijd is door deskundigen daarom ook gepleit om dergelijke chemicaliën in speciale safety boxes te bewaren die aan speciale standaarden moeten voldoen.” Het lag in de bedoeling dat dit projectmatig uitgevoerd zou worden, echter is daarvan anno 2018 weinig terechtgekomen. Volgens Sharman dient de gezondheid van de mens en bescherming van het milieu prioriteit te genieten boven de economische voordelen van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!