In het kader van de Internationale Dag van de Vrouw is in de Congreshal een minibeurs georganiseerd door Purple Movement, speciaal voor de vrouwelijke ondernemers. Ter gelegenheid van deze activiteit werden er 3 vrouwen gehuldigd. Het gaat om 2 vrouwen van de stichting zelf, te weten Wonny Cheuk A Lam en Ardin, die gehuldigd werden voor het harde werk dat zij doen binnen de stichting. Zij kregen een speldje opgespeld, een waardebon en een lunchbox. De derde dame die is gehuldigd, is de voorzitter van agrocoöperatie Wi Uma fu Sranan, Tania Lieuw A Soe. Uniek is het feit dat van het jaar ook een manspersoon is gehuldigd voor het unieke werk dat hij verzet aangaande sociaal zwakkeren in de samenleving, alsook voor zijn ondersteuning ten aanzien van de Surinaamse vrouw. Louis Vismale van Stichting 1 voor 12 heeft met zijn stichting menigeen in nood geholpen. Als boodschap gaf Lieuw A Soe aan dat je als ondernemer je doel moet kennen. “Wanneer je je doel kent, kan niemand dit van je afnemen. Omarm elk moment en geniet van elk ding je doet.”
Waarderen van klein ondernemerschap
De voorzitter van Purple Movement, Hariette Bholasingh – Helstone, gaf aan dat de vrouwenorganisatie een werkarm is van de NDP, bestaande uit vrouwen van Rainville die zich hebben gebundeld. De organisatie helpt vrouwen in nood en wil vrouwen inspireren zich verder te ontwikkelen. Middels diverse activiteiten probeert men vrouwen te empoweren. “We zijn begonnen met een Aerobaton, daarna de hebben we vrouwen met een gehoorprobleem dichterbij de schooljeugd gebracht en nog vorig jaar hebben we vrouwen gehuldigd die dwars door alles heen verder zijn gegaan met hun leven, ondanks drugsverslaving, mishandeling etc. Hoewel we bezig zijn met vrouwen, zijn we ook een manvriendelijke organisatie.” Bholasingh roept de samenleving op om klein ondernemerschap te waarderen, onder andere middels het verschepen van producten naar het buitenland.
99.3% van de binnenlandbewoners in agrarische sector
Het thema van het jaar is ‘Actieve vrouwen in productie’. Hiermee wil men de vrouwen triggeren om hun talenten om te zetten in productie en een inkomensbron. Aanwezig op de beurs waren volksvertegenwoordiger Naomi Samidin, Staatsraadslid Ann Kersenhout-Sadi en minister Soeresh Algoe van LVV. Minister Algoe gaf aan dat bijna 99.3% van de bewoners in het binnenland zit in de agrarische sector, vooral wanneer gesproken wordt over gezinslandbouw. Maar er wordt niet gezegd hoeveel procent van deze agrariërs vrouwen zijn. “Het zijn echter onze Surinaamse vrouwen die dag en nacht zwoegen om voldoende voedsel te produceren. De mannen zitten meer in de ruwe productie. Wanneer je kijkt naar cassave is het misschien ietsje makkelijker te planten, maar als je kijkt naar de verdere verwerking van dit product, wordt een overgang gemaakt naar andere sectoren. Echter is het alleen altijd moeilijk containers te vullen. Daarom is een samenwerking onderling met andere organisaties van belang om die container te vullen.”
Unieke ondernemingen
Op de minibeurs waren diverse ondernemers aanwezig, zoals Stichting Smart, Stichting Cocon, Bianca’s Sweets etc. Eén die extra op het oog viel, was de onderneemster Margetha Moesnadi. Onderneming Soela’s Art biedt diverse mooie tassen, kledingstukken, vazen en zelf kleine nachtkastjes ter verkoop aan, gemaakt van krantenpapier, tijdschriften, karton en Fernandes broodzakken (restmateriaal). Haar tassen lijken bijna op echte leren tassen. Moesnadi zal tussen 8-12 mei in verband met Moederdag een expositie houden van haar producten. De onderneemster heeft als boodschap nooit iets weg te gooien, omdat je misschien iets moois mee kan maken. Ook een onderneming die veel klanten trok, was de tafel van Sjoeroe Queens. Deze onderneming specialiseert zich in alles sjoeroe gerelateerd en verkoopt sjoeroe stroop, zap, zeep, gedroogde sjoeroe en zoetzure sjoeroe. Sjoeroe is een medicinale plant die helpt de bloeddruk te verlagen, de mannelijke potentie te stimuleren, stimulering van de borstvoeding en andere zaken. Aanwezig op de minibeurs was ook een afdeling van directoraat Cultuur, afdeling Cultuurstudies. Deze afdeling verstrekt aanschouwelijk materiaal aan personen, instanties, leerkrachten en in het bijzonder studenten en stagiaires die het vanwege hun studie of andere aangelegenheden nodig hebben. Bij deze afdeling kan men onder andere traditionele kledingstukken, muzikale instrumenten en voorwerpen huren. Zij geeft ook informatie met betrekking tot de diverse bevolkingsgroepen.
NK