Kenniskring organiseerde op 6 maart 2018 een drukbezochte bijeenkomst over ‘crypto currency’ (virtuele valuta). De sprekerstafel bestond deze keer uit Anthony Sporkslede van Mercury Investments NV, Gordon Stenhuijs, marketing consultant, Steven Nurmohamed, business consultant in Crypto Finance en IT, en Eric Panneflek, voorzitter PGM Capital. Het begon minder spannend voor het publiek, maar eindigde als een avond vol spanning. Tegen de tijd dat de drie voorstaanders van crypto currency hun toespraak afrondden, en Panneflek moest overnemen, liepen een aantal bezoekers al weg. Pas bij de uiteenzetting van Panneflek kwamen de sceptische gedachten aan het rollen.
Hype
Sporkslede vertelde als handelaar in cryptovaluta over de voordelen van ‘investeringen’ in crypto. Hij kon ondanks zijn pogingen, volgens de indrukken van de krant, een deel van het publiek duidelijk niet overtuigen hoe het een betrouwbare manier zou zijn om geld te maken. Stenhuijs aan de andere kant heeft als sympathisant van OneCoin wel de vinger gelegd op de zere plek. Hij beaamde dat er momenteel een hype is in het veld van cryptovaluta (wat de recente prijsstijging van Bitcoin veroorzaakte). Als deze hype voorbij is, ziet hij voor de markt wel kansen om duurzaam te kunnen groeien. Nurmohamed drukte de aanwezigen op het hart dat Surinamers toekomstgericht zouden moeten denken. “Zijn jullie ervan bewust dat over een aantal jaren mensen geen baan zullen hebben? Hebben jullie nagedacht hoe je een inkomen zult hebben? Als je nu niet in actie komt om waarde voor jezelf te creëren, ben je te laat”, meent hij.
Bubbel
Opvallend bij crypto currency is dat het ook digitaal vaak wordt uitgebeeld in kleuren of symbolen van goud/zilver en fiat (er zijn meer dan 1500 cryptovaluta’s in de wereld). Wat het eigenlijk zegt: ‘dit is niets, maar als we doen alsof, zal iemand het kopen’. Panneflek ging uitgaande van deze gedachte een heel andere tour op dan zijn voorgangers. De broker ondersteunt de gedachte van Confidence (als je denkt dat het geld is, is het geld). Panneflek heeft zijn focus gericht op het beginsel van ‘bubbels’. “Een bubbel ontstaat door de psychologie van de mens. Een paar mensen die nooit hebben belegd, komen je ouderwets noemen en vertellen over ‘innovatie’. De regels van geld zijn echter 5000 jaar oud en oneindig. Geld functioneert op vertrouwen en er moet een dekking zijn”, stelt Panneflek. Hij ondersteunde dit middels voorbeelden van de bubbels tulpenbollen (Nederland), prijs van goud, informatietechnologie (Nokia, Blackberry) etc. Volgens Panneflek vertoont de grafiek van Bitcoin dezelfde trends die zich in het verleden hebben voorgedaan bij andere bubbels. “Wij leven in een wereld die platter wordt. Hoe platter de wereld, hoe hoger de compliance. De toekomst zal meer gereguleerd zijn dan gedereguleerd. Het financieel systeem zal nooit toestaan dat men niet kan controleren. Elke bubbel zal een dag barsten, zorg ervoor dat het niet in je gezicht barst. Als je het moet zien om het te geloven, ben je meestal te laat”, aldus de broker uit Willemstad.
Evolutie geld
Historisch gezien lijkt goud bijvoorbeeld eerst te hebben gediend als handelswaar dat waardevol was voor sierdoeleinden, ten tweede als opgeslagen rijkdom, ten derde als ruilmiddel en ten slotte, als een maat voor waarde. Het is uiteindelijk niet geld geworden. Geld heeft zich altijd geëvolueerd in vier fasen: het moest eerst verzamelbaar zijn, vervolgens moest het waarde kunnen bevatten, het moest te ruilen zijn en ten slotte komt het stukje vertrouwen bijkijken.
Geld
De begrippen geld en valuta (currency) worden al jaren door elkaar gehaald of als synoniemen van elkaar beschouwd. Geld is denkbeeldig en dus ontastbaar. Valuta aan de andere kant is in beginsel geen geld, maar vertegenwoordigt geld. Valuta is iets dat we gebruiken om iets denkbeeldig te vertegenwoordigen, geld. Dit is handig. We kunnen geen denkbeeldig geld in onze handen houden, maar we kunnen echte valuta begrijpen en verhandelen die ons onecht geld vertegenwoordigt. Het is nuttig. Zonder geld zouden we eieren moeten ruilen voor schoenen in het vreselijk lastige en trage proces van ruilhandel. Onze economie zou tot stilstand komen. Het imaginaire concept van geld is erg handig bij het weergeven van waarden (die ook onwerkelijk zijn). Geld vertegenwoordigt waarde die echte dingen, zoals menselijke arbeid vertegenwoordigen. Dit stelt ons in staat geldbedragen te verhandelen die waarde vertegenwoordigen in plaats van eieren voor schoenen te ruilen. Valuta versnelt het proces, waardoor het sneller en gemakkelijker wordt. Uiteindelijk gaat het, nog steeds om wat en hoe mensen denken of de samenleving denkt over de waarde van een object, in dit geval geld.
Bitcoin
Bitcoin bijvoorbeeld wordt gezien als een soort digitaal ‘geld’ dat niet gebonden is aan een bank of een overheid. Het is enorm volatiel geweest en heeft het afgelopen jaar een aantal duizelingwekkende stijgingen en dalingen gekend. De prijs van een enkele bitcoin steeg eind vorig jaar naar bijna $ 20.000 en stortte vervolgens begin dit jaar met meer dan 50% in. Het laatste woord over crypto is nog lang niet gezegd. Ook economen en gelddeskundigen zijn nog in het proces van het volgen en laten bezinken van deze recente ontwikkeling. Panneflek bijvoorbeeld heeft wel sarcastische uitspraken gedaan op de lezing, maar op geen enkel moment expliciet gezegd: koop geen bitcoins. Facebook bijvoorbeeld heeft ook sinds haar lancering in 2007 (met vallen en opstaan) voor een rage gezorgd, maar is van 1 gebruiker (Mark Zuckerberg) gegroeid naar boven de 2 miljard gebruikers per eind 2017 (een voorbeeld van een bubbel die niet is gebarsten).
Kavish Ganesh